Головна Новини Світ Китай Названо умови, за яких Україна готова продовжити співпрацю із Китаєм
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо умови, за яких Україна готова продовжити співпрацю із Китаєм

Китай не є другом України, проте Київ може продовжити з ним співпрацю заради миру, проте за певних умов, відзначив в ефірі Freedom політолог Володимир Фесенко

20 червня 2024, 20:30
Поділіться публікацією:

Пекіну слід визначитися та чітко сформулювати свою позицію щодо війни Росії проти України. У випадку, якщо Китай спільно з Бразилією запропонує альтернативний захід до Глобального саміту миру, Україні варто відмовитися від участі, вважає політолог Володимир Фесенко.

Названо умови, за яких Україна готова продовжити співпрацю із Китаєм

Китай і Україна

При цьому експерт нагадав, що Китай не підтримує низку принципових ідей України. Тобто, за його словами, якщо Пекін просуватиме альтернативний мирний процес, що не враховуватиме інтереси України і буде спрямований проти Глобального саміту миру, то немає підстав для того, щоб Київ брав у цьому участь.

Втім, Фесенко вважає, що існує поле для взаємодії між Україною та Китаєм. Відмова від участі в мирних ініціативах України підтверджує прихильність до позиції Росії.

Політолог відзначив, що частина положень китайської мирної позиції врахована в документі, ухваленому в Швейцарії, саме тому є поле для співпраці. Окрім того, на його думку, Китай хоче залишатися претендентом на роль посередника в мирному процесі. В такому випадку, йому слід приєднуватися до того мирного процесу, який ініціює Україна. Якщо ж Китай діятиме, не враховуючи інтереси України, це означатиме, що він підтримує інтереси Росії, додав Фесенко.

Він зазначив, що Китай не є ворогом України. Але якщо Пекін хоче брати участь у мирному процесі, йому необхідно враховувати позицію України, яку підтримує велика кількість країн світу, відзначив політолог.

"Ми не розглядаємо Китай як ворога, але Китай не є нашим другом, він не допомагає Україні у військовий та економічний спосіб. Але ми готові співпрацювати з Китаєм для припинення війни в Україні. Але якщо Китай готовий відігравати активну роль, він повинен брати хоча б частково до уваги інтереси України, як це зробило дуже багато учасників Саміту миру в Швейцарії", — підсумував Фесенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у ВР пояснили, чому Китай не допоможе завершити війну в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини