Головна Новини Світ Китай Протистояння США і Китаю: чому загострюється
commentss НОВИНИ Всі новини

Протистояння США і Китаю: чому загострюється

Експерти розповіли про тенденції у відносинах між США і Китаєм

31 травня 2021, 12:47
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден заявив, що очільник КНР Сі Цзіньпін вважає, ніби Китай зможе "заволодіти Америкою до 2035 року".

Протистояння США і Китаю: чому загострюється

Відносини США та Китаю. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Чому загострюється американо-китайське протистояння? Як можуть події розвиватися далі? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

"В економічному сенсі це такі собі партнери-суперники"

Доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету ім. Мечникова, директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик акцентує на "складнощах перекладу". І підкреслює, що словосполучення, яке використовував Байден, говорячи про плани Китаю (is going to own), не означає заволодіти Америкою в сенсі захоплення. Йдеться про те, щоб взяти верх, переграти.

"Можна провести аналогію зі словами Хрущова, який під час Холодної війни пообіцяв "поховати" США, маючи на увазі економічне протистояння СРСР і Штатів. Але багато хто тоді неправильно сприйняв його слова, — зазначає Володимир Дубовик. 

Другий важливий момент — відносини Америки з Китаєм — це не тільки протистояння, але й співпраця. Просто останнім часом елемент протистояння виходить на перший план. При цьому, якщо Китай і США втратять ринки один одного, це буде удар і для тих, і для інших. Тому в економічному сенсі це такі собі партнери-суперники".

Але є військові та геополітичні моменти, де позиції США і КНР кардинально відмінні, підкреслює експерт.

"Китай вибрав шлях автократії. Тиск на інакомислячих, проблема зі свободою преси та інтернету, однопартійна система і так далі. Усе це йде врозріз з ідеологією США, особливо нинішньої адміністрації, для якої вкрай важливі демократичні цінності, лібералізм", — пояснює Володимир Дубовик.

Він також зазначає, що Китай має амбіції в світітзагалом і в тих регіонах, які прилягають до нього, де у Америки — свої інтереси. Тому США активно шукають партнерів, щоб протистояти впливу Китаю — Індія, В'єтнам, європейські країни.

"Китай зараз намагається активно проникати в Європу, в Африку. І його протистояння з Штатами нагадує ранній етап Холодної війни, коли СРСР боровся з США по всьому світу.

"Ситуація загострилася ще й через коронавірус. Колишній очільник Білого дому, Трамп, звинувачував у цьому Китай. І небезпідставно. Якщо китайська влада і не сприяла поширенню вірусу, то довго приховувала початок епідемії.

Нинішнє керівництво американської адміністрації теж акцентувало на цьому увагу. Байден вже дав завдання відповідним службам розслідувати причини появи епідемії. Тож коронавірус і його наслідки загострили і без того не найкращі відносини між США і КНР, в тому числі, спровокувавши зростання антиазіатських настроїв в Америці", — розповідає Володимир Дубовик.

Тобто, за його словами, є військово-стратегічні моменти. Вони пов'язані з тим, що США несуть формальну відповідальність за низку країн у регіоні, де розташований Китай. Серед них — Японія, Тайвань.

"Всередині США зараз йде активна дискусія, чи готова Америка, в разі чого, постояти за Тайвань. Нещодавно були оприлюднені документи, згідно з якими США були готові у 50-60-ті роки минулого століття використовувати проти Китаю ядерну зброю, якщо той спробує захопити Тайвань. Зараз інші часи, немає розпалу Холодної війни. Стара закінчилася, нова формально ще не почалася. Питання в тому — як далеко готовий піти Китай, і як далеко готова піти Америка у ситуації з Тайванем.

Крім того, між США і КНР є протистояння в південно-китайському морі. При цьому не потрібно забувати про російський чинник. Тому що Росія, яка втратила статус наддержави, залишається важливою частиною в непростому трикутнику відносин США-Китай-РФ. І чимало американських політиків вважають, якщо КНР — загроза номер один, то потрібно якось домовлятися із РФ (яка теж загроза, але не настільки масштабна), щоб відтягнути її від КНР", — зазначає експерт.

Прогнозуючи подальший розвиток подій між США і КНР, Володимир Дубовик припустив, що все залишиться в рамках гострої риторики двох сторін.

"Той же Байден вже показав такий підхід у відносинах з РФ. З одно боку — жорстка риторика і санкції, з іншого — небажання ескалації і готовність до переговорів. Є елементи співпраці та суперництва. Аналогічна ситуація з Китаєм. Мені здається, ні США, ні КНР не готові до протистояння лоб в лоб. Є апетити, є амбіції, але є і розуміння, що поганий мир кращий за хорошу війну", — резюмує експерт.

"КНР будує довгострокові плани"

Науковий співробітник Інституту вивчення сучасного Китаю імені Бориса Курца, член Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов пояснює, що КНР будує довгострокові плани з розвитку власної економіки, спрямовані на підвищення добробуту своїх громадян до рівня західних країн.

"Зараз середній дохід звичайного китайця у 6 разів нижчий, ніж звичайного американця. При цьому в Китаї проживає в 4 рази більше людей, ніж в США. Щоб доходи жителів Китаю досягли хоча б половини доходів громадян Америки, необхідно, щоб сучасна китайська економіка збільшилася в обсязі в 10-12 разів. Причому розмір американської економіки в цьому умоглядному прикладі, який зараз на чверть більше китайської, змінюватися не повинен", — зазначає Дмитро Єфремов.

На його думку, якщо припустити, що таке станеться, то міць, впливовість і можливості Китаю в кілька разів перевищать американські.

"Чи збудеться "пророцтво" американського президента, покаже час. Але заборонити керівникам держав вживати заходів щодо поліпшення добробуту і якості життя своїх громадян ніхто не має права", — впевнений експерт.

Нагадаємо, експерти спрогнозували, до чого може призвести розслідування США щодо походження коронавірусу в Китаї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини