Головна Новини Світ Китай Путін підставив Китай: як відповість Сі на таке нахабство
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін підставив Китай: як відповість Сі на таке нахабство

Кремлівський диктатор Володимир Путін і Кім Чен Ин наразили Китай на небезпеку, підписавши договір про всеосяжне партнерство

26 червня 2024, 20:12 comments3025
Поділіться публікацією:

За інформацією FT, нещодавній візит диктатора Володимира Путіна до Північної Кореї, під час якого країни уклали угоду про взаємну допомогу, роздратувала Пекін. Нібито Сі протягом кількох місяців насторожено спостерігав за тим, як Пхеньян постачав Москві боєприпаси, необхідні для її вторгнення в Україну в обмін на обіцянки кращих військових технологій. Публічно Китай утримується від будь-якої критики, проте ознаки дискомфорту збільшуються.

Путін підставив Китай: як відповість Сі на таке нахабство

Путін і Кім Чен Ин

Західні аналітики вважають, що Китай стурбований тим, що поглиблення зв’язків Кіма з Путіним може посилити його відчуття незалежності від Пекіна. Якщо набратися сміливості, північнокорейський диктатор може провести нові ракетні випробування, які загрожують дестабілізувати і без того напружений регіон.

Журналісти підкреслюють, що проблема для Китаю полягає в тому, що Пекін і Пхеньян мають власну угоду про взаємну оборону. Це означатиме, що якщо Пхеньян візьме участь у вторгненні в Україну — вороги РФ можуть завдати удару по КНДР. Це, у свою чергу, може спровокувати договір про взаємну оборону між Пекіном і Пхеньяном. КНДР без потреби поставила Китай у дуже вразливу позицію.

Як відзначає політолог Юрій Богданов, Путін вміє вибудовувати тактику, але стратегічно він майже завжди помиляється. Просто, додає експерт, величезні ресурси країни, де він царює, дозволяють компенсувати прорахунки.

"І цей візит не тільки ще більше штовхнув в обійми США і України Японію і Республіку Корею, але ще й роздратував Пекін. Що може зробити Китай більш обережним у підтримці Росії і Путін сам дав для цього привід. Важливе нагадаю і про КНДР. У нас є доволі розповсюджений міф, що КНДР це лялька в руках КНР. Ні, це не так. КНДР дуже залежить від КНР, але коли в тебе є ядерна зброя і ти вже в ізоляції — ти можеш тиснути навіть на партнера погрозою неадекватної поведінки. Що Кім і робить", — відзначив Богданов.

Про те, що Китай сильно роздратований поведінкою Путіна, говорить і аналітик Валерій Пекар. Проте, за його словами, наслідки будуть не швидко і не явно.

"Погано, що візит в КНДР дасть рос армії більше зброї. Добре, що візит в КНДР роздратував Китай. Китай має хорошу пам'ять", — додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що візит Путіна в КНДР напружив також і Сполучені Штати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини