Головна Новини Світ Китай Санкції Заходу б'ють по РФ: Китай кинув Росію у важливій галузі
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції Заходу б'ють по РФ: Китай кинув Росію у важливій галузі

Спільний проєкт Китаю та Росії припинив своє існування. У КНР будуть працювати без втручання Москви.

8 листопада 2023, 12:33
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Китайська аерокосмічна компанія COMAC нещодавно припинила співпрацю з російською Об'єднаною авіаційною корпорацією щодо проєкту з будівництва комерційного літака нового покоління CR929. Цей літак мав стати конкурентом для західних аналогів Airbus і Boeing.

Санкції Заходу б'ють по РФ: Китай кинув Росію у важливій галузі

Проєкт китайсько-російського літака CR929. Фото з відкритих джерел

Угода про співпрацю з розробки та виробництва літака CR929 була підписана в 2014 році під час візиту президента Росії Володимира Путіна в Пекін. Це була найбільша угода у галузі авіації між РФ та КНР, яка оцінювалась у 50 млрд доларів. Згідно з нею літак мав бути створений у 2027 році.

У вересні 2017 року проєкт отримав назву CR929, де перші літери означають Китай та Росію. Цифра 9 у китайській традиції асоціюється з довголіттям та вічністю, а 2 вказує на двох партнерів. Однак співпраця між Китаєм та Росією виявилась не такою довготривалою.

У червні 2023 року на Паризькому авіасалоні Китай презентував велику фотографію літака під назвою C929, що вказує на відсутність Росії у проєкті.

Згідно з попередніми домовленостями Росія мала виготовляти крила та двигуни для літака, а Китай корпус та хвостову частину. Однак у 2022 році Росія розпочала війну проти України, а санкції вплинули на спільний російсько-китайський проєкт. Китайська аерокосмічна компанія COMAC заявила, що тепер самостійно може зібрати літак, а співпраця з Росією не є критичною необхідністю. У Росії ж вказують, що їх частка в проєкті значно зменшилась.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що росіяни масово готуються розбирати свої поїзди.

Також "Коментарі" писали, що у Зеленського розповіли, що насправді пропонує Росія Україні у мирних переговорах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини