Головна Новини Світ Китай Сі Цзіньпін ще на п'ять років при владі Китаю: що це означає для світу та України
commentss НОВИНИ Всі новини

Сі Цзіньпін ще на п'ять років при владі Китаю: що це означає для світу та України

Тепер навіть крихким ознакам демократії, які були присутні в Китаї, настав кінець

23 жовтня 2022, 17:10 comments2068
Поділіться публікацією:

Лідера Китаю Сі Цзіньпін переобрано генсеком Компартії Китайської Народної Республіки (КНР), повідомляє Reuters. Це буде його третій – безпрецедентний – термін на цій посаді. Рішення ухвалено за підсумками першого пленуму ЦК Компартії. Що означає таке призначення? Що потрібно зрозуміти Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Сі Цзіньпін ще на п'ять років при владі Китаю: що це означає для світу та України

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Курс Китаю проходитиме в тому ж руслі, що й раніше

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наголошує, що вперше з часів Ден Сяопіна в КНР з'явився лідер, який третій термін поспіль перебуватиме при владі.

"А, якщо ще й взяти до уваги ті зміни, які внесені до статуту Компартії Китаю під час з'їзду, а також складу Політбюро, можна говорити, що з'явився новий "кормчий", в руках якого зосереджена вся влада в КНР. І в цьому сенсі символічно, що під час завершального дня з'їзду із зали вивели колишнього лідера Китаю Ху Цзіньтао, який очолював країну в період з 2003 по 2013 рік і вважався головним конкурентом Сі Цзіньпіна. Такі символічні кроки повинні були продемонструвати, що позиції Сі міцні, що саме він прийматиме всі рішення в Китаї. Навіть несміливим ознакам демократії, які були присутніми, настав кінець", – вважає експерт.

На його думку, на зовнішній арені КНР поки що вестиме дуже обережну політику. Існуючий світопорядок вигідний Китаю, упевнений Максим Ялі. Особливо з огляду на його залежність від американського та європейського ринків.

"З огляду на це, якихось різких рухів від Пекіна в найближчій перспективі я не чекаю. У тому числі – спроб повернути Тайвань військовим шляхом. Курс Китаю проходитиме у тому ж руслі, що й раніше, – прогнозує політолог. – Щодо України, то їй, як мінімум, необхідно якнайшвидше призначити посла в КНР. Це друга економіка світу, один із найбільших ринків для українського експорту. А ми досі не маємо там посла. Хоча це неймовірно важливо, зокрема в ракурсі російсько-української війни. Нам необхідно мати канали постійного зв'язку з Пекіном. Щоб той, як мінімум, дотримувався нейтралітету та не надавав прямої військової та фінансової підтримки РФ у війні з Україною".

Україні слід вибудовувати гнучку, взаємовигідну систему взаємовідносин із Китаєм

За словами експерта Українського інституту політики Владислава Дзівідзінського, призначення Сі Цзіньпіна на третій термін є безпрецедентним. У новітній політиці сучасно Китаю, пояснює він, ніхто ще не правив 15 років. А тому маємо однозначне зміцнення партії загалом і Сі Цзіньпіна – зокрема.

"Варто відзначити, що всередині самої партії було воєнізоване крило, яке намагалося скласти конкуренцію Сі. Воно підтримує військове вторгнення в Тайвань ("щоб не кортіло") для демонстрації сили та військової могутності Китаю. Але ці пориви вдалося погасити, – зазначає він. – При цьому слід розуміти, що останні цикли світової політики ознаменувалися різкою зміною еліт. Як приклад – Трюдо у Канаді, Макрон у Франції, Зеленський в Україні. Прихід нових осіб – молодих, енергійних, з іншим світоглядом – серйозно вплинув загальний геополітичний розклад. Але у КНР такого не сталося".

Владислав Дзівідзінський припускає, що політика офіційного Пекіна в найближчому майбутньому не зміниться. Буде особлива думка КНР щодо тих чи інших процесів, його особливий статус як одного з геополітичних центрів світу. При цьому – уникнення прямих конфліктів, особливо тих, що безпосередньо не стосуються Китаю (типу російсько-української війни). Плюс – спроби зберегти ринки збуту (що є вкрай важливим для економіки КНР) з європейськими та американськими країнами.

"Але при цьому світова політика сильно змінюється, а КНР за цим явно не встигає. Як наслідок – там цілком можлива внутрішня криза (як політична, так і економічна). До того ж, колективний Захід чітко дав зрозуміти Сі Цзіньпіну, що спроба військового приєднання Тайваню загрожує конфліктом світового масштабу. Плюс – будь-яка підтримка РФ робить Китай токсичним, що також вдарить по ньому. І досить сильно", – зазначає експерт.

Україна для всього світу, зокрема, для КНР, є країною-партнером США, пояснює він. І тому будь-які прямі контакти з офіційним Києвом розглядаються Пекіном як зближення із Вашингтоном. Чого він не може собі дозволити.

"Тут нашій країні не дуже пощастило, тож на підтримку КНР не варто розраховувати, – каже Владислав Дзівідзінський. – У той же час, РФ дедалі явніше котиться на дно, стає токсичною. І повторювати її долю КНР не хоче. Відповідно, Китаю доведеться шукати комунікаторів із Західним світом. І Україна, яка зараз перебуває в центрі уваги, цілком може стати таким комунікатором. Частково компенсувавши за рахунок КНР втрату ринків у РФ. Адже після закінчення війни ми станемо чудовим об'єктом для потенційних інвестицій. Чим Китай, швидше за все, намагатиметься скористатися".

Тож, наголошує політолог, нам слід вибудовувати гнучку, взаємовигідну систему взаємовідносин із Китаєм. Зміцнюючи зв'язки між Києвом та Пекіном, що дозволить у післявоєнний період розраховувати на приплив китайських інвестицій, технологій, у чому ми, безумовно, зацікавлені. Як і у збільшенні українського експорту до КНР.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ядерний удар РФ по Банковій: яка ймовірність — про що свідчить попередження Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини