Головна Новини Світ Китай Чи відважаться Сі і Ван Ї прийняти запрошення МЗС і приїхати в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи відважаться Сі і Ван Ї прийняти запрошення МЗС і приїхати в Україну

Україна запросила посадовців Китаю відвідати країну, втім сумнівно, що вони найближчим часом приїдуть у Київ

31 липня 2024, 11:04
Поділіться публікацією:

Активізація Китаю в російсько-українському конфлікті свідчить про спробу Пекіна взяти на себе ініціативу та продемонструвати свою так звану "нейтральність" у відносинах з Росією та Україною, заявив в ефірі 24 каналу політолог Максим Джигун.

Чи відважаться Сі і Ван Ї прийняти запрошення МЗС і приїхати в Україну

Сі Цзиньпінь

На його думку, Китай прагне налагодити торгівлю з Європою, для чого й робить кроки, такі як запрошення міністра закордонних справ України. Остання розмова між лідером КНР Сі Цзіньпіном та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн показала, що торгівля з ЄС та посилення присутності Китаю в Європі можливі лише за умови дотримання Пекіном певних правил, особливо в контексті конфліктів та відносин з Росією.

Джигун вважає, що запрошення голови МЗС Дмитра Кулеби можна розцінювати як жест у бік Європи, мовляв, Китай готовий до діалогу. Політолог вважає, що ці дії Пекіна не стільки спрямовані на пошук конструктивних рішень у російсько-українському конфлікті, скільки на демонстрацію готовності до діалогу.

Експерт також зазначив, що запрошення міністра закордонних справ Китаю Ван Ї до України є важливим кроком. Можливо, під час зустрічей у Китаї були досягнуті певні домовленості, однак навряд чи найближчим часом слід очікувати візит високопоставлених китайських посадовців до Києва.

Часто, додає Джигун, такі заяви про зміцнення відносин та зустрічі на рівні міністрів можуть призводити до переговорів між лідерами держав.

"В ідеалі було б привезти до Києва Сі Цзіньпіна та продемонструвати, що у нас з ними є контакт, вони готові бути посередником, який заслуговує уваги. Але не треба думати, що це якийсь базовий сценарій і вдасться його реалізувати з такою специфічною країною, як Китай, у якої дипломатія дуже планомірна, багатовекторна, повільна. Було б величезним успіхом, який не має дуже реалістичного вигляду", — відзначив політолог.

При цьому експерт додав, що Китаю важливо показувати свій вплив на міжнародній арені, оскільки його метою є протистояння зі США та розширення політичного впливу за межами свого регіону. Тому не можна виключати, що Пекін може ініціювати зустрічі на високому рівні з представниками України та Росії.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна запросила голову МЗС Китаю відвідати Київ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини