Головна Новини Світ Китай Спроби Китаю представити себе як "миротворця" – провалилися: у чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Спроби Китаю представити себе як "миротворця" – провалилися: у чому причина

Заяви посла Китаю у Франції Лу Шайє про скандальні заяви про СРСР та Крим підірвали всі наміри Пекіна показати себе як миротворця

25 квітня 2023, 10:50
Поділіться публікацією:

Останнім часом глава КНР Сі Цзіньпін успішно відбивав спроби США уявити Китай як загрозу світовому порядку. У той час як китайський посол у Франції Лу Шайє після скандальних заяв про СРСР і Крим фактично звів це нанівець. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Bloomberg.

Спроби Китаю представити себе як "миротворця" – провалилися: у чому причина

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Як пише видання, Китай у понеділок "швидко взявся за гасіння пожежі" в Європі, викликаний висловлюваннями Лу Шайє, який поставив під сумнів незалежність колишніх радянських держав в інтерв'ю місцевому мовнику.

У заяві в понеділок увечері посольство Китаю в Парижі заявило, що Лу "висловив особисту точку зору", яку не слід "перебільшувати".

Проте, як пише видання, збитків офіційному Пекіну було завдано. Заяви посла фактично повторили погляд російського лідера Володимира Путіна щодо України та інших країн, які колись були у складі СРСР.

"Це підірвало зусилля Сі зобразити Китай як нейтральний бік, який допоможе покінчити з війною, що почалася в лютому 2022 року", — пише Bloomberg.

Як заявив доцент кафедри політології Національного університету Сінгапуру Джа Ян Чонг, заява китайського посла і реакція, яку згодом представили в Пекіні, "була щось на зразок автогола".

"Цей інцидент свідчить про напруженість у зовнішній політиці Китаю", — наголосив він.

Журналісти зазначають, що для Сі ці помилкові зауваження знаменують ще одну невдачу, оскільки він прагне змінити імідж Китаю на світовій арені після трьох років ізоляції після спалаху Covid-19.

У той же час цей епізод, за даними Bloomberg, навряд чи завдасть Китаю більших збитків у частинах Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки. Експерти вважають, що багато європейських лідерів, ймовірно, приймуть відмову Пекіна від коментарів посла Лу і продовжать переслідувати свої економічні та дипломатичні інтереси з Китаєм, особливо у менших та бідних країнах ЄС, які особливо цінують комерційні обміни з цією країною.

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто може втомитися від війни – у чому Україна має переконати Захід. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини