Головна Новини Світ Китай Яку позицію Китай вибрав щодо війни в Україні – що може змінитися до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку позицію Китай вибрав щодо війни в Україні – що може змінитися до кінця року

У Пекіні чудово розуміють, що російсько-українська війна – це не регіональний конфлікт, а щось, що має вплив на глобальну ситуацію у світі

21 липня 2023, 17:50 comments2854
Поділіться публікацією:

Глава секретного розвідувального відомства Великобританії (MI 6) Річард Мур заявив, що китайський лідер Сі Цзіньпін "абсолютно причетний" до нападу Росії на Україну. А радник президента Франції із зовнішньої політики Еммануель Бон запевняє, що Китай постачає "значні військові потужності" до Росії. Що можна сказати про відносини КНР і РФ майже через півтора року повномасштабного російського вторгнення в Україну? Чи є ймовірність, що позиція Китаю зміниться на краще для нас? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яку позицію Китай вибрав щодо війни в Україні – що може змінитися до кінця року

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

КНР доводиться займати якусь позицію, яку не можна трактувати ні як проросійську, ні як проукраїнську

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що Китай у стані російсько-української війни зайняв позицію своєрідного спостерігача.

"З одного боку, він розглядає ситуацію як щось, що впливає на весь світ. Мабуть тому через рік після широкомасштабного російського вторгнення Китай почав докладати певних зусиль для врегулювання конфлікту. Це і мирний план від КНР, і певні зусилля спецпредставника, який їздив до західних країн, України та Росії. Тобто у Пекіні чудово розуміють, що російсько-українська війна – це не регіональний конфлікт, а щось, що має вплив на глобальну ситуацію у світі. Включаючи Китай. Який намагається перебрати на себе вирішення питань Глобального Півдня", – пояснює експерт.

Водночас, продовжує він, Китай демонструє певну відстороненість. Йому вигідно, щоб ослабли і Захід, і Росія. Адже слабкий Захід не зможе особливо стримувати китайську експансію, а слабка Росія взагалі стає залежною від КНР".

Ми бачимо, зазначає Олексій Якубін, наскільки виріс російсько-китайський товарообіг. І наскільки Москва стає залежною від Пекіна, який серйозно заробляє, зокрема, на російських енергоресурсах.

"Як на мене, Китай просто думав відсидітися і максимально заробити на всій цій історії. Але так не зовсім виходить, тому що виникає дедалі більше питань, пов'язаних із товарами подвійного призначення (про це свідчать заяви із США та Європи). Більше того — у контексті нових угод, зневажених РФ, Китай був одним із вигодонабувачів тієї ж кукурудзи з України, – наголошує політолог. – На це накладається і ситуація країн Глобального Півдня, які відчувають проблеми через російсько-українську війну щодо тих же цін на продукти харчування. І КНР доводиться займати якусь позицію, яку не можна трактувати ні як проросійську, ні як проукраїнську".

І в цій певній невизначеності Китай намагається знаходитися максимально довго, вважає експерт.

"Я не виключаю, – каже він, – що до кінця року, коли в Кремлі остаточно зрозуміють, що військовим шляхом нічого не вирішити, а ми зуміємо просунутися максимально далеко, Пекін вийде на сцену як медіатор. Ми бачимо, що актуалізувалися контакти між США та КНР. Схоже, вони промацують позиції один одного, намагаючись залучити до питань, пов'язаних із рішенням російсько-української війни".

Китай вибере стояти над сутичкою та отримувати бонуси

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій поділився таким коментарем:

"Публічно Китай неодноразово обіцяв, що не постачатиме зброю Росії і "підливатиме олії у вогонь". Але справа не в словах, а в позиції ЄС та США. Вони дуже ясно артикулюють, що у разі таких постачань Китай отримає санкції та втратить європейський ринок. Чи потрібно це Китаю? Сумніваюсь".

Крім того, продовжує експерт, Китай навряд чи хоче бути використаний невдахою – Росією – для російських цілей.

"Думаю, Китай вибере стояти над сутичкою та отримувати бонуси. Він їх уже отримує – російська нафта та газ подешевшали через закриття європейського ринку, і Китай бере їх дешево. Є можливість торгуватись із Європою. Китай, здається, надто розумний для авантюр, тим більше у компанії невдахи", – констатує Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — директор ЦРУ назвав слабкі місця Росії на війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини