Головна Новини Світ Китай Захід більше не може відкладати це рішення щодо Китаю: ЗМІ розкрили подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід більше не може відкладати це рішення щодо Китаю: ЗМІ розкрили подробиці

За інформацією NYT, Захід бачить в КНР потенційного ворога

17 червня 2024, 07:00 comments1357
Поділіться публікацією:

Захід більше не розглядає Китай як потенційного партнера і бачить в ньому геополітичного суперника. Як інформує портал "Коментарі", про це пише "The New York Times", підбиваючи підсумки саміту "Великої сімки" (G7), що відбувся цього тижня в Італії.

Захід більше не може відкладати це рішення щодо Китаю: ЗМІ розкрили подробиці

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

"У підсумковому комюніке [саміту] є 28 посилань на Китай, майже всі вони описують Пекін як злісну силу. Контраст із зображенням Китаю всього кілька років тому різкий", – зазначає видання.

На минулих самітах найбільші економіки Заходу часто говорили про співпрацю з Пекіном у контексті боротьби зі зміною клімату, протистояння тероризму і розповсюдженню ядерної зброї. Хоча Китай ніколи не запрошували до G7 (до речі, на відміну від Росії, яку вигнали з цього клубу через окупацію Криму), Пекін часто описували як "партнера", зокрема постачальника товарів і ринок збуту для західних товарів.

Автори матеріалу зауважують, навіть після початку повномасштабної війни в Україні Захід дивився на Китай, як на силу, яка стримує Кремль від ще більшої ескалації.

"Більше цього не буде. Цього року Китай і Росія часто обговорювалися на одному диханні й у тих самих загрозливих виразах, що, можливо, є природним результатом їхнього поглиблення партнерства", – зазначає видання.

Тепер у комюніке саміту G7 присутні прямі обіцянки запровадження санкцій проти китайських компаній, які підтримують військову машину Росії. За даними NYT, всередині адміністрації президента США Джо Байдена зростає переконання, що китайський правитель Сі Цзіньпін за останній рік змінив своє ставлення до війни в Україні, і тепер Пекін має намір все більше підтримувати Росію.

Автори публікації наголошують, що наростаюча ворожість Заходу до Китаю пов’язана не лише з його роллю у підтримці загарбницьких прагнень Москви. Пекін звинувачують у серії серйозних хакерських атак на американську та європейську критичну інфраструктуру. Американські офіційні особи кажуть, що кіберактивність Китаю є підготовкою до можливої війни з Тайванем, під час якої Пекін спробує паралізувати США зупинкою їхньої критичної інфраструктури.

Читайте також на порталі "Коментарі" — важливість угоди про безпеку зі США: чи не повторить вона долю Будапештського меморандуму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини