Головна Новини Світ ЄС Арештовані активи Центробанку РФ цілком ймовірно підуть на відбудову України
commentss НОВИНИ Всі новини

Арештовані активи Центробанку РФ цілком ймовірно підуть на відбудову України

Євросоюз має законні повноваження тимчасово залучити щонайменше 33,8 мільярда євро активів російського центрального банку, щоб допомогти оплатити реконструкцію України

3 лютого 2023, 23:42
Поділіться публікацією:

Чиновники Євросоюзу розглядають можливість інвестування конфіскованих активів у відбудову України. План ЄС поки перебуває на попередніх стадіях і викликає певний скептицизм, пишуть "Коментарі" з посиланням на Bloomberg.

Арештовані активи Центробанку РФ цілком ймовірно підуть на відбудову України

Гроші ЦБ РФ планують спрямувати на відновлення України

За словами джерел, обізнаних з цим питанням, державам-членам Європейського Союзу повідомили, що блок має законні повноваження тимчасово залучити щонайменше 33,8 мільярда євро активів російського центрального банку, щоб допомогти оплатити реконструкцію України. Юридична служба Ради блоку своєю чергою інформувала дипломатів, що такий план є реальним, якщо активи не експропрійовані та виконуються певні умови. Вони передбачають дату припинення, зосередженість на ліквідних активах і ясність того, що основна сума та відсотки будуть повернуті в Росію в якийсь момент.

"ЄС вивчав варіанти використання заморожених російських активів після вторгнення Москви в Україну, але ця пропозиція є суперечливою, і обговорення перебуває на початковій стадії. Офіційні особи ЄС і деякі країни-члени надто переймаються юридичним обґрунтуванням такого кроку та прецедентом, який може бути створений, зокрема щодо використання заморожених активів російського центрального банку", — пише видання, посилаючись на власні поінформовані джерела.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що вона прагне змусити Росію заплатити за руйнування української інфраструктури "замороженими коштами олігархів і активами свого центрального банку". 

Представники Великої сімки та ЄС заявили, що, наразі, немає чітких правових підстав для простого арешту російських банківських активів і перенаправлення їх в Україну. Натомість як перший крок Євросоюз розглядає можливість об’єднання активів на рівні ЄС або на міжнародному рівні з метою отримання зиску, котрий можна було б і використати для фінансування реконструкції України. Це, за оцінками Світового банку, може коштувати щонайменше 350 мільярдів доларів.

Хоча деякі юристи ЄС бачать таку можливість, виконавчий орган ЄС більш насторожено ставиться до юридичної доцільності використання заморожених активів, а також до загальної складності таких зусиль. Окремі офіційні особи схильні до думки, що будь-який план слід реалізовувати у співпраці з G-7.

 Разом з тим буде важко прийняти рішення, доки не буде конкретики щодо обсягу активів, що можуть бути використані, і насамперед треба їх визначити.

"Деякі оцінки свідчать про те, що активи російського центрального банку, заморожені за кордоном, складають близько 300 мільярдів доларів, а десь 33,8 мільярда євро з них, якраз є на депозитах у ЄС, хоча ця цифра приблизна", — пише видання.

Управління російськими активами пов’язане з деякими ризиками. Окремі країни-члени продовжуватимуть наполягати на конфіскації активів у союзників у поєднанні з окремою спробою притягнути Москву до відповідальності за воєнні злочини через спеціальний трибунал.

Як йшлося на порталі "Коментарі" — навесні 2023 року Єврокомісія надасть оновлену інформацію щодо виконання попередніх умов, тобто перемовини про вступ України до ЄС можуть початися вже цього року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

4 лютого 2023, 03:28

Видимо точно так же как деньги которые сша с пидарасами гейропы украли из Ливии.


Новини