Головна Новини Світ ЄС Чи є в України шанс попри війну вступити в ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є в України шанс попри війну вступити в ЄС

В ЄС заговорили про зміну процедури вступу в європейську спільноту заради України

27 лютого 2023, 22:22
Поділіться публікацією:

Україна вже стала членом Європейського Союзу, потрібно лише інституційно це оформити. Так заявив під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. За його словами, у боротьбі з російською агресією громадяни України довели, що їхня країна за визначенням є частиною Євросоюзу, пишуть "Коментарі".

Чи є в України шанс попри війну вступити в ЄС

Україна має реалізувати шанс бути серед країн-членів Євросоюзу

Алгоритм вступу до ЄС складається з кількох етапів у такій послідовності: спочатку підписують Угоду про асоціацію; далі — включення до офіційної програми розширення ЄС; подання заявки на вступ і отримання статусу кандидата в члени ЄС. Україна зараз перебуває саме на цьому етапі. Потім, уже після виконання всіх умов, висунутих країні-кандидату, відбувається сам вступ до ЄС. За словами глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, щодо України процедуру час змінювати.

“Ми повинні змінити наші процедурні правила. Це змінить розмір і різноманітність Європи. Коли ти переходиш із 27 членів у 33, для цього потрібні адаптовані правила ухвалення рішення. Це буде складна робота, тому що ще до війни в Україні були численні проблеми. Україна має трансформувати свої структури, протистояти корупції та розвивати економіку — усе це зараз зруйновано. Україна — член ЄС, це просто має бути інституційно оформлено. Вони мають провести роботу, а ми їм допоможемо і проведемо роботу зі свого боку. Подобається це комусь чи ні”, — сказав він під час виступу на Мюнхенській конференції.

Думку про те, що Україна має бути і в ЄС, і в НАТО, підтримує прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

“Ми також не можемо погодитися з тим, щоб Україна була своєрідною “буферною зоною”. Якщо ми хочемо забезпечити довготривалий мир у Європі, довготривалу безпеку, то Україна має бути інтегрована з вільним світом — з ЄС і НАТО”, — заявив він під час виступу на Мюнхенській конференції.

Експерти заявляють, що, попри війну, Україна має реалізувати отриманий шанс бути серед країн-членів Євросоюзу. За словами провідного фахівця Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка, політолога Станіслава Желіховського, членство в ЄС надає багато можливостей для України, головні з яких — економічний розвиток і підвищення рівня життя українців.

“Україна отримає доступ до великого європейського ринку, що дозволить їй збільшити свої економічні можливості. Свій потенціал. Це дуже важливо з огляду на те, що Україна потребує відновлення своєї економіки після бойових дій, власне кажучи, і членство їй допоможе прискорити відновлення. Вступ до ЄС дасть змогу українцям отримати доступ до робочих місць і проживання в ЄС, що може підвищити добробут населення країни”, — каже політолог.

Ще до початку війни український уряд працював над виконанням умов Європейської комісії для вступу до ЄС. Желіховський пояснює, що зараз головна перешкода — це бойові дії на території України. На його думку, якщо Україна хоче вступити до ЄС, то країна вже зобов’язана дотримуватися тих стандартів, які існують у межах Євросоюзу.

“Зараз дуже багато говориться про ті критерії, які нам поставила Єврокомісія. Тут і реформування судової системи, ухвалення антиолігархічного законодавства та низка інших важливих завдань, як і боротьба з корупцією. Зараз робота над цим ведеться. Звичайно ж, під час бойових дій не так просто реформувати Україну, для того, щоб вона відповідала всім стандартам. Але, за оцінками наших західних колег, Україна просувається в цьому напрямі, і вже цієї весни варто очікувати проміжної оцінки виконання домашнього завдання, і вже після того вирішуватиметься, чи зможе Україна претендувати на повноправне членство в ЄС, чи з цим варто зачекати”, — коментує політолог.

Тим часом під час виступу на саміті лідерів ЄС президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна може стати повноцінним членом Євросоюзу вже за 2 роки, а приєднатися до НАТО зможе після перемоги над російськими окупантами.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", Німеччина виступає за швидке просування України до Євросоюзу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини