Головна Новини Світ ЄС Чи може Угорщина залишити ЄС через свою проросійськість – чому Будапешт заграє з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Угорщина залишити ЄС через свою проросійськість – чому Будапешт заграє з РФ

Своєю бунтарською політикою всередині ЄС Будапешт намагається добитися більше вигод для себе, як від Брюсселя, так і від Москви

10 вересня 2022, 14:00
Поділіться публікацією:

Міністр уряду Чехії з європейських питань Мікулаш Бек в інтерв'ю iROZHLAS заявив, що утримання Угорщини в руслі європейської політики щодо Росії (з якою Будапешт явно заграє) вимагатиме від Чехії, що головує в Раді ЄС, чималих зусиль у найближчі місяці. За його словами, Угорщина зі своєю проросійською позицією підійшла до краю прірви. І не виключив, що теоретично може йтися про її вихід з ЄС, якщо угорське керівництво продовжить діяти в тому ж дусі. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" дані заяви та угорську поведінку на тлі російсько-української війни.

Чи може Угорщина залишити ЄС через свою проросійськість – чому Будапешт заграє з РФ

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Росіяни щільно працювали з європейськими елітами – тепер намагаються зібрати "вершки"

Політичний консультант Олександр Вербицький пропонує розібрати дії Угорщини з погляду не політики, а економіки.

"На сьогоднішній день Угорщина важко забезпечує себе електроенергією. Вона має лише одну електростанцію, побудовану за тим самим проектом, що Чорнобильська АЕС. Європейський союз дав дозвіл цього року на добудову п'ятого та шостого реакторів. 70% експорту товарів, що виробляються в Угорщині, припадають на ЄС, а ніяк не на Росію або, припустимо, Китай. Крім того, зараз розглядаються механізми виділення коштів із загальноєвропейського бюджету для стабілізації економік країн ЄС. Країни-донори (насамперед Німеччина та Франція) вимагають натомість дотримання європейських цінностей та верховенства права. Це стосується, насамперед, Угорщини та Польщі. Тож слід розуміти, що угорський прем'єр Орбан усіма своїми заявами та діями просто намагається вибити для своєї країни більше грошей. На компенсацію, наприклад, скорочення чи припинення постачання російського газу", – пояснює Олександр Вербицький.

Він закликає брати до уваги і те, що осінь у ЄС обіцяє бути спекотною. Вже зараз, зазначає експерт, у Німеччині розпочинаються демонстрації правих та лівих сил. Звичайно, не без допомоги з боку РФ.

"Вони хочуть, щоб Євросоюз скоротив постачання озброєння Україні, посадив Київ за стіл переговорів із Москвою (на прийнятних для Кремля умовах). Аналогічні процеси відбуватимуться в Угорщині, інших країнах, – прогнозує Олександр Вербицький. – Це все політика Росії – довготривала, довгострокова, закладена ще на початку цього століття, а якщо копнути глибше, то ще й з радянських часів. Росіяни щільно працювали з європейськими елітами. Тепер намагаються зібрати "вершки". Думаю, нічого в них не вийде. Так, ЄС очікує складний опалювальний сезон, ціни та тарифи зростають. Але підтримка України у боротьбі з російською агресією становить серед мешканців Євросоюзу щонайменше 70%. У Європі чудово розуміють, ЩО відбувається, ХТО агресор, за ЯКІ цінності йде війна. Думаю, це розуміє і Орбан. І спробувавши вичавити, що зможе, він здасть назад, не доводячи країну до виходу з ЄС".

Важелі впливу на угорську владу знайдуться

Політичний експерт Валентин Гайдай наголошує, що Угорщина – біла ворона в ЄС. І нагадує, що раніше вона саботувала питання про розміщення мігрантів на своїй території.

"До речі, як і Польща, за що обидві країни вперше в історії ЄС потрапили під внутрішні санкції цього об'єднання. Була своя – відмінна від загальноєвропейської – позиція в офіційного Будапешта та з інших тем. Але особливо яскраво така якась позиційна чужорідність Угорщини у сім'ї ЄС виявилася під час російської агресії проти України, – вважає експерт. – Саме Угорщина уповільнювала розгляд тих чи інших санкцій. Причому не лише економічних, енергетичних, від яких залежить сама Угорщина (газ, нафта тощо). Але як зрозуміти, що офіційний Будапешт саботував запровадження санкцій проти окремих росіян?".

Тому, продовжує Валентин Гайдай, звинувачення на адресу угорської влади у проросійськості цілком аргументовані.

"Щодо гіпотетичного виходу Угорщини з ЄС – я в нього не вірю. З власної ініціативи вона залишатиме союз явно не буде, надто залежна від Європи економічно. Та й сам ЄС навряд чи вкаже їй на двері, адже це розхитає і так непросту ситуацію всередині об'єднання", – пояснює експерт.

Швидше, зазначає він, відповідні заяви Мікулаша Бека зроблені з метою протверезити угорську владу. Проти яких, цілком можливо, можуть бути застосовані деякі санкції. Або проведено кампанію з дискредитації даного керівництва.

"За допомогою різних скандалів (корупційних, сексуальних) вже неодноразово боролися з тими чи іншими політиками всередині ЄС. У тому числі у таких топ-країнах як Франція, Італія, Німеччина. З угорським прем'єром Орбаном можуть розіграти подібну карту, – припускає Валентин Гайдай. – Тим більше, що там точно є, за що залучити… Тож важелі впливу на угорську владу знайдуться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — реверанс Ердогана у бік Путіна – чи є небезпека для українсько-турецьких стосунків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

777

10 вересня 2022, 16:21

Зачeм дapить цвeты и пoдаpки, выпpашевать у жeны, снимать пpоститyткy если можно пpосто пoтpаxатьcя. Мoжeшь сам убeдитьcя, вот ccылка ----- https://0a.fit/zex


Новини