Головна Новини Світ ЄС Коли Україна вступить до ЄС: що на це впливає, чи можна говорити про терміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли Україна вступить до ЄС: що на це впливає, чи можна говорити про терміни

Рішення про членство в ЄС – це рішення насамперед політичне, очевидно, на даний момент воно є

22 серпня 2022, 12:15
Поділіться публікацією:

На поточний час Україна майже на 70% виконала всі зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, запевняє віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина. З її слів, процес може бути завершений до кінця цього року. Які наші перспективи набуття реального членства в ЄС? Коли та за яких умов це може (і чи може) статися? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Коли Україна вступить до ЄС: що на це впливає, чи можна говорити про терміни

Україна – ЄС. Фото: з відкритих джерел

Вже з нового року можна буде порушувати питання про початок переговорів щодо членства України в ЄС

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Як заявив раніше президент України, до кінця цього року наша країна має виконати попередні умови, які висувалися для предметних переговорів щодо членства України у ЄС. Раніше ці умови були озвучені, коли ми набували статусу кандидата в члени Євросоюзу. І частина з них справді вже виконана".

Наприклад, нагадує експерт, призначено керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Також розморожується конкурс з нового керівництва НАБУ, приймаються окремі законодавчі ініціативи.

"І ймовірність того, що до кінця року всі попередні умови будуть виконані – досить велика. Очевидно, що президент Зеленський і все наше політичне керівництво ухвалили з цього приводу принципове рішення. Отже, вже з нового року реально ставитиме питання про початок переговорів щодо членства України в ЄС, – вважає Петро Олещук. – Скільки вони займуть час – сказати складно. Досвід інших держав показує, що це може тривати роки. Але, знову ж таки, треба розуміти, що рішення про членство в ЄС – це насамперед політичне рішення. Очевидно, зараз воно є. І якщо Україна виконає всі умови, виправдає всі очікування, напевно, цей процес займе не десятиліття, а кілька років, які необхідні для синхронізації нашого законодавства із законодавством ЄС та виконання низки інших необхідних (юридичних, політичних, економічних умов)".

Звичайно, продовжує політолог, фактор війни нікуди не подівся. І те, як розвиватиметься ситуація на фронті, як довго триватиме війна, яким результатом вона завершиться – теж сильно впливатиме на наші євроінтеграційні перспективи.

"Звичайно, доки триває російсько-українське протистояння, доки тривають активні бойові дії, ми не отримаємо повноцінного членства в ЄС, – зазначає Петро Олещук. – Тим більше, що рішення там, нагадаю, ухвалюються колегіально – тобто "за" мають бути всі без винятку члени Євросоюзу. І все ж таки перспективи є – і вони досить оптимістичні".

Поки війна не закінчиться, ніхто всерйоз не говоритиме про початок переговорів з Україною щодо можливого вступу до ЄС

У магістра державного управління, політолога, соціолога Володимира Волі складається враження, що Стефанишин діє за принципом "наша пісня хороша – починай спочатку".

"Вона знову очікує, що ЄС назве якісь терміни вступу України до Євросоюзу. Насправді ніхто таких термінів не назве ні наприкінці цього року, ні наступного. Зрозуміло, що цей процес залежатиме від того, наскільки українська влада, зокрема парламентська, зможе ефективно реалізувати у законодавстві ті вимоги та норми, які потрібні для того, щоб Україна стала повноправним, гармонійним елементом ЄС. Потрібні конкретні практичні кроки з нашого боку. І коли ми їх зробимо, можна буде говорити лише про наближення до набуття Україною членства у Євросоюзі", – пояснює експерт.

Вони закликає орієнтуватися на думку посла ЄС в Україні Матті Маасікаса, який зазначив, що наступного року Євросоюз оцінить, наскільки наша країна виконала ті критерії, які дозволять і надалі бути кандидатом на вступ до ЄС.

"Точніших формулювань очікувати не варто, – запевняє Володимир Воля. – Принаймні поки не розпочнуться переговори про власний вступ України до ЄС. А вони, як на мене, можливі не раніше за другу половину наступного року. Багато чого тут залежить, звичайно, не лише від реформ, а й від того, коли і як закінчиться війна. Для ЄС важливо буде оцінити функціонування українських політичних інституцій у нормальному, мирному режимі, а не у форматі воєнного стану, коли існують обмеження прав та свобод. Тобто поки війна не закінчиться, ніхто всерйоз не говоритиме про початок переговорів з Україною щодо можливого вступу до ЄС".

Читайте також на порталі "Коментарі" — точка в переговорах із РФ: про що говорить заява Зеленського – чого чекати від Кремля цього тижня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини