Головна Новини Світ ЄС Чому ЄС готується перейти до «економічної моделі воєнного часу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ЄС готується перейти до «економічної моделі воєнного часу»

Будуть розміщені «швидкі» масові замовлення, щоб переконати європейських виробників зброї збільшити виробничі потужності, які вже вичерпані

7 березня 2023, 22:31
Поділіться публікацією:

ЄС має перейти до "моделі економіки воєнного часу", щоб підготуватися до "конфлікту високої інтенсивності" з Росією на довгі роки. Згідно з конфіденційним документом, з яким ознайомився The Telegraph, Європейський Союз має намір централізувати витрати на оборону, намагаючись виробляти боєприпаси для України в стилі Covid, пишуть "Коментарі".

Чому ЄС готується перейти до «економічної моделі воєнного часу»

У новому спільному плані ЄС нарощуватиме виробництво боєприпасів для України

"Я повністю сповнений рішучості підтримувати нарощування виробництва європейської оборонної промисловості, щоб зіткнутися з реаліями конфлікту високої інтенсивності — починаючи з питання боєприпасів", — заявив комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Початковий варіант плану спільних закупівель обговорять міністри оборони ЄС на саміті в Стокгольмі, Швеція, виключає закупівлю британської зброї та боєприпасів. Раніше британські офіційні особи попереджали, що політика озброєння ЄС насамперед може поставити під загрозу стандарти НАТО, якщо промисловість блоку матиме пріоритет над стратегічними військовими потребами.

"Я вважаю, що настав час, щоб європейська оборонна промисловість перейшла до моделі економіки військового часу, щоб задовольнити наші потреби оборонного виробництва", — сказав пан Бретон.

Згідно зі схемою, країни-учасниці могли б стимулювати відправляти в Україну залишки 155-мм артилерійських снарядів до того, як будуть розміщені масові замовлення для поповнення вичерпаних запасів. Національні столиці зможуть вимагати до 90%вартості снарядів, доставлених в Україну, з Європейського фонду оборони, скарбниці, створеної для оплати пожертвувань Києву. Потім будуть розміщені "швидкі" масові замовлення, щоб переконати європейських виробників зброї збільшити виробничі потужності, які вже вичерпані.

Згідно з даними західної розвідки, Україна щодня випускає близько 6 000 артилерійських снарядів, тоді як Росія випускає 20 000 артилерійських снарядів на день – стільки ж виробляють європейські виробники оборонної техніки щомісяця. Очікується, що початкові замовлення, як і схема вакцин ЄС, принесуть користь виробникам зброї та заводам, розташованим на території блоку.

У документі зазначено, що 25 держав-членів і Норвегія, третя країна, вже підписалися, щоб приєднатися до схеми. Закупівлями займатиметься Європейське оборонне агентство, що базується в Брюсселі, якому заборонено купувати боєприпаси в країнах, що не входять до ЄС.

Представник Міністерства оборони сказав: "Колективні зусилля щодо закупівель є життєво важливими для прискорення підтримки України, і Велика Британія проводить ініціативу щодо закупівель в НАТО, щоб так само сприяти нашій спільній безпеці".

"Коментарі" також писали про те, що РФ зараз вимушена "вигадувати нову тактику ударів". Російський ВПК й далі здатен виготовляти за місяць до 40 ракет Х-101 та до 20 "Калібрів", відповідно для окупантів не проблема назбирати "залп" одночасно ще на 1-2 масовані обстріли. Для армії ворога проблема у тому, що в них вичерпались засоби, якими вони намагались "продавити" українську ППО.

Як повідомляв портал "Коментарі", на рашистських бронетранспортерах МТ-ЛБ, які нещодавно з’явилися, встановлені корабельні зенітні установки 2М-3М. Компоненти такого "танка-франкенштейна" датуються 40-50 роками минулого століття.

Читайте також на порталі "Коментарі" — росіяни сповна відчувають на собі злість Зеленського, — Пригожин.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини