Головна Новини Світ ЄС Чому Зеленський присоромив Європу – чи наважиться ЄС на посилення обмежень щодо росіян
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Зеленський присоромив Європу – чи наважиться ЄС на посилення обмежень щодо росіян

Низка європейських держав знову вирішили "домовлятися" з тими росіянами, які звикли багато витрачати в Європі

1 вересня 2022, 12:50 comments1574
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні 31 серпня сказав, що це принизливо для Європи, коли росіяни розглядають її як один великий бутік чи ресторан. Також наголосив, що ніхто з європейських лідерів не спише на наслідки ковіда те, що гроші їм нібито не пахнуть. Заява зроблена на тлі спроб ЄС встановити візові обмеження для росіян. Лайт-спроб поки що… Полегшені процедури видачі віз громадянам РФ скасовуються. Але "специфічні групи росіян" (студенти, представників грантових структур, ряд інших категорій) візи, як і раніше, отримуватимуть. Окремо європейці вирішили домовитися, як чинити з тими росіянами, які вже мають багаторічні візи. Як оцінюєте подібні заяви Зеленського та дії європейців? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Зеленський присоромив Європу – чи наважиться ЄС на посилення обмежень щодо росіян

Паспорт громадянина РФ. Фото: з відкритих джерел

Рано чи пізно ЄС прийде до того, що для росіян будуть дуже обмежені можливості отримання Шенгенських віз

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Президент Зеленський та загалом українська влада систематично тиснуть на європейських партнерів, щоб ті доклали максимум зусиль для ізоляції РФ та її громадян. Глава нашої держави неодноразово робив відповідні заяви. І ми вже маємо низку союзників у цьому напрямі. Йдеться насамперед про Польщу, країни Балтії, Чехію, Данію, Фінляндію. Вони виступають не просто за ухвалене вчора на рівні ЄС рішення про зупинення договору щодо спрощеної системи видачі віз росіянам, а за те, щоб зробити видачу цих віз неможливим".

І Зеленський у вчорашньому зверненні, як один із найпопулярніших політиків у світі, не церемонячись, також робить відповідні посилки, зазначає експерт. Насамперед – для товариств Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Греції, держав заходу та півдня Європи, які, на жаль, змогли підтримати лише лайт-рішення щодо візових обмежень для представників країни-агресора.

"Я впевнений, що рано чи пізно ЄС прийде до того, що для росіян будуть дуже обмежені можливості отримання Шенгенських віз. Зрозуміло, що не так багато громадян РФ їздять до Європи. Але ті, хто їздить, як правило, наближені до осіб, які приймають рішення у Росії. У них вже є певний спосіб життя, що склався. Заробляючи в РФ на різних схемах, вони потім все витрачають на "загниваючому Заході", який ідеологічно лають лише для підтримки певного градуса всередині своєї країни. Тиск саме на таких людей – важливий. Я не вірю у широкі протестні рухи, революції від суспільства до РФ. А ось палацовий переворот цілком можливий", – пояснює Ігор Петренко.

Він також акцентує, що економічна ситуація в Росії лише погіршуватиметься. Навіть Держстат країни-агресора визнав масове падіння виробництва. У деяких галузях навіть до 50%. Активно виснажується Фонд національного добробуту.

"Якщо на цьому фоні ще й обмежиться можливість пересуватися світом, отримаємо ще одне джерело для невдоволення суспільства і еліт, – вважає експерт. – Зважаючи на те, що Україна є щитом Європи, беручи на себе всю міць російської агресії, неправильно, що європейці намагаються полегшити життя громадянам РФ. Думаючи, зокрема, про свій гаманець. Саме про це – чергові посилання Зеленського. Які точно підхоплюватимуться з огляду на популярність українського президента у світі. У результаті європейські лідери, які не підтримують повного припинення видачі віз громадянам країни-агресора, можуть зіткнутися з тиском свого суспільства. Ми вже неодноразово бачили, як під тиском саме електорату ті чи інші західні політики змінюють свою лінію поведінки щодо російсько-української війни – на користь України. Показовий приклад – той самий канцлер Німеччини Шольц, заяви якого на початку конфлікту та на даний момент – це небо та земля".

У європейців бабло вкотре перемогло зло

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв нагадує, що всі рішення в ЄС ухвалюються консенсусом. І низка ключових країн – Німеччина, Франція, Угорщина, майже всі південні держави висловилися різко проти серйозних візових обмежень для росіян.

"Фактично цю ідею підтримали лише країни Балтії та Польщі, деякі скандинавські. У результаті було ухвалено компромісне рішення, – зазначає експерт. – Щоб зберегти особу, європейці вирішили прибрати спрощений режим видачі віз росіянам. Але повної заборони на в'їзд немає. Тож у європейців бабло вкотре перемогло зло".

Саме на це їм і вказав президент Зеленський у своєму зверненні, наголошує Руслн Бізяєв.

"Мовляв, хлопці, треба якось визначитися у співвідношенні трусів та хрестика. А європейці вдали, що все можна поєднувати", – констатує експерт.

Навіть подібне лайт-обмеження на пересування ЄС громадян РФ – істотний елемент, насамперед, дипломатичного, політичного тиску на країну-окупанта

Співголова Громадської ініціативи "Права Право", історик, юрист Дмитро Снєгірьов зазначає, що реакція російської сторони на візові обмеження, заяви українського президента, дії ЄС (навіть такі обережні) дуже нервова.

"Тобто навіть подібне лайт-обмеження на пересування ЄС громадян РФ – суттєвий елемент, насамперед, дипломатичного, політичного тиску на країну-окупанта. І в Кремлі це чудово розуміють", – вважає експерт.

На його думку, розмови про те, що це – відновлення так званої залізної завіси і, відповідно, припинення можливості дипломатичного діалогу з країною-окупантом, не витримують критики.

"Подібний елемент дипломатичного тиску на РФ варто розглядати в комплексі всіх заходів, – упевнений Дмитро Снєгірьов. – У тому числі – спільно з посиленням економічних санкцій із боку країн Європи. Мова про обмеження з вугілля, нафти тощо. І така багатопланова дія на країну-агресора є спільним планом дипломатичних зусиль країн Європи. І, хоч як парадоксально, ті ж візові обмеження (які бажано посилювати) можуть виявитися більш дієвим ударом, ніж навіть економічні санкції".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна переживає 190 добу повномасштабного вторгнення: чого чекати на полях битв і не лише.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини