Головна Новини Світ ЄС Дев'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ у дії: черговий удар по РФ чи фікція
commentss НОВИНИ Всі новини

Дев'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ у дії: черговий удар по РФ чи фікція

Якби раніше ведених санкцій дотримувалися всіх неухильно – не не потрібно було б приймати той самий дев'ятий пакет

17 грудня 2022, 12:10 comments2466
Поділіться публікацією:

Дев'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ набув чинності. Він торкнувся пропагандистів, банків, оборонки, низки партій та організацій, губернаторів, артистів-імперців. Крім того, розширено заборону на експорт до країни-агресора низки товарів та технологій подвійного призначення. У той же час є інформація, що, незважаючи на санкції, Росія закуповує на Заході комплектуючі для дронів. Як оцінюєте санкційну політику Заходу проти РФ? Де видно явні успіхи, а де проглядаються явні провали? Як зробити цей тиск ефективнішим? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Дев'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ у дії: черговий удар по РФ чи фікція

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Жодних принципово нових, проривних речей у дев'ятому пакеті санкцій ЄС проти РФ не з'явилося

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін вважає, що нічого принципово нового у дев'ятому пакеті немає.

"Його можна назвати швидким пакетом санкцій – як відповідь на активні обстріли російськими окупантами енергетичної інфраструктури України. Європа мала якось на це відреагувати, що вона і зробила", – пояснює експерт.

За його словами, ті санкційні речі, які з'явилися у дев'ятому пакеті, у тій чи формі фігурували у попередніх.

"Хіба що з'явилися нові прізвища в персональному переліку санкцій (у тому числі прізвища арт-пропагандистів), додалися три нові банки. Ще більш жорстким є контроль за товарами подвійного призначення (головна мета – не дати РФ можливості відтворювати ракети та дрони на своїй території). Тож тут скоріше не пакет №9, а пакет №8,5. Жодних принципово нових, проривних речей не з'явилося", – зазначає Олег Пендзін.

Він упевнений, що насамперед слід жорстко контролювати виконання раніше прийнятих санкцій.

"Введення обмежень на постачання до РФ комплектуючих та матеріалів, які можуть бути використані у військовій галузі, це питання, здається, ще першої групи санкцій. І, якби ці санкції дотримувалися всіх неухильно – не треба було б приймати той самий дев'ятий пакет, – пояснює експерт. – Доки у РФ залишається так звані партнери, які допомагають обходити санкційний тиск (це і Китай, і Індія, і певною мірою Туреччина), ми бачитимемо такі специфічні санкційні пакети. Які висмикують конкретні компанії, певних фізосіб, посилювати обмеження щодо товарів подвійного призначення, контролю за тим, що може використовувати військово-промисловий комплекс. Але так чи інакше це вже піднімалося ранніми пакетами санкцій".

Необхідно вводити інституційні та галузеві санкції проти РФ

Кандидат політичних наук, політексперт Дмитро Гаврилюк зазначає, що багато хто справедливо окреслить санкційну політику ЄС як половинчасту, обережну і обмежену, але й трагічно, впливаючу на економіку Росії.

"Правда в тому, що ЄС в цілому, як і кожна країна європейської співдружності, має власний інтерес щодо РФ – і нормалізацію торгівлі з нею, – пояснює Дмитро Гаврилюк. – Незважаючи на те, що Росія силами своєї армії в Україні робить геноцид українського народу – і не приховує бажання демонтувати українську державу".

Водночас, продовжує експерт, санкційні пакети в ЄС проти Росії обговорюються та приймаються. І це при тому, що остання не шкодує грошей на пропаганду на території ЄС, використовуючи численних лобістів у політичних та економічних колах низки країн.

"Повністю слід виключати ідею, що санкції залишають люфт для нормалізації відносин із якоюсь "не путінською Росією". Мені це нагадує логіку провідників Української Народної Республіки у першій половині 1917-го, коли в перших універсалах вони конструювали майбутнє УНР у складі міфічної демократичної Росії. Я не вважаю тренд пошуку зачіпок в ім'я умиротворення ворога та нормалізації відносин із Росією досить адекватним. Швидше – шкідливим для економічного та політичного суверенітету ЄС. Але замість пошуку альтернатив нових торгових шляхів деякі в ЄС включають гнилу платівку про те, що без російської економіки вся економіка Євросоюзу та світу нібито зійде на нівець. Набагато логічніше було б подумати про повноцінне росієзаміщення", – каже Дмитро Гаврилюк.

Також, на його думку, необхідно вводити інституційні та галузеві санкції проти РФ, які вже в короткостроковій перспективі почнуть впливати та завдавати непоправної шкоди економіці країни-агресора, яка продовжує терор України та геноцид українців.

Читайте також на порталі "Коментарі" — різдвяне перемир'я на фронті: у ЗСУ розповіли, як відреагують, якщо буде така пропозиція




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини