Головна Новини Світ ЄС ЄС дозрів на 8-й пакет санкцій – що в ньому найболючіше для Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС дозрів на 8-й пакет санкцій – що в ньому найболючіше для Росії

Санкційні пакети від Євросоюзу посилюються. Вже дійшли до восьмого і це ще не межа

6 жовтня 2022, 16:00 comments1651
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у своєму Telegram, що восьмий пакет санкцій Європейського Союзу проти РФ завдасть відчутного удару по економіці країни-агресора. Він також коротко перерахував, що увійшло до цього нового пакету. Розширену версію опублікували самі представники ЄС. Як оцінюєте цей санкційний удар по Росії, введений у тому числі у зв'язку з незаконною анексією окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

ЄС дозрів на 8-й пакет санкцій – що в ньому найболючіше для Росії

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Обмеження ціни на російську нафту вже з грудня – один із вбивчих заходів у новому пакеті санкцій від ЄС

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман наголошує, що новий пакет санкцій від ЄС містить низку негативних для Росії заходів.

"Серед них одна – найбільш вбивча для економіки РФ, – зазначає експерт. – Йдеться про обмеження ціни російської нафти із грудня. На це рішення давно чекають українські економісти, тому що доходи від нафти РФ – це все ще близько 25% доходів федерального бюджету країни-агресора. Тому обмеження ціни умовно до 40 дол./барель — скоротить доходи до федерального бюджету РФ на кілька трильйонів рублів на рік".

А з огляду на те, що ще близько 20% доходів бюджету РФ – це доходи від газу, які вже скоротилися в кілька разів, всі ці заходи разом завдають нищівного удару російській економіці, пояснює Олег Гетман.

"Божевільний дефіцит бюджету необхідно буде чимось компенсувати. А саме – скорочувати витрати, друкувати рублі значними обсягами тощо. Все це відіб'ється на рівні життя росіян та можливостях країни-агресора фінансувати військові дії", – прогнозує експерт.

Ще незрозуміло, хто виграє більше від нових санкцій, а хто програє

За словами економічного експерта Данила Моніна, якщо судити за складом санкцій, то основні – це обмеження щодо використання транспортних суден (у тому числі щодо перевезення нафти), а також – криптовалютних бірж ЄС, де росіяни зберігали частину заощаджень.

"Загалом, як і всі інші санкції, цей пакет має слабкі місця і, ймовірно, не принесе ефект, що розраховується. Впевнений, що росіяни для транспортування тієї ж нафти зможуть домовитись із флотом інших дружніх для себе країн. А компанії цих країн ще й виграють від такого розкладу, тоді як європейські перевізники залишаться без роботи. Тому ще не зрозуміло, хто виграє більше, а хто програє", – розмірковує економіст.

Щодо удару по криптоактивах, то, на думку Данила Моніна, схоже, російським інвесторам у криптовалюти доведеться виводити її з європейських майданчиків торгівлі на якісь інші.

"Думаю, вони теж впораються, хоч і не без втрат. Резюмуючи: великого ефекту цей пакет не матиме, – каже експерт. – Тим більше, що він запроваджується практично лише з кінця року. А до цього часу Україна цілком здатна забрати собі назад усі тимчасово окуповані росіянами території, судячи з обвалу фронтів супротивника на сході та півдні. Я більше вірю у військове вирішення питань!".

РФ продовжать душити санкціями, що є свідченням консолідованої позиції Заходу щодо підтримки України

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зазначає:

"Санкційні пакети від Євросоюзу посилюються. Вже дійшли до восьмого. Сподіватимемося, що з кожним новим таким пакетом вантаж обмежень буде більш відчутним для країни-агресора".

На думку експерта, показово, що ЄС пішов на обмеження нафтової ціни. Це питання, нагадує він, довго дискутувалося, було найболючішим для європейців. І все ж таки на нього пішли.

"Нафта та газ давали наддоходи до російського бюджету, їх використовували для війни. Тепер таких можливостей у країни-агресора буде набагато менше", – наголошує Олексій Плотніков.

Обмеження продукції металургії, хімпрому також лежать, на його думку, у логіці ослаблення російської економіки, скорочуючи її можливості фінансувати війну.

"Навряд чи ефективним заходом є заборона іноземцям брати участь у наглядових радах, входити до керівництва російських компаній. Це радше символічний, ніж практичний захід, – пояснює економіст. — Думаю, на восьмому пакеті справа не зупиниться. РФ продовжать душити санкціями, що є свідченням консолідованої позиції Заходу щодо підтримки України у боротьбі з російською агресією".

Читайте також на порталі "Коментарі" — одразу після відставки: НАБУ та САП повідомили про підозру голові НБУ Шевченка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини