ЄС підписали історичну угоду про постачання скрапленого газу: подробиці

Євросоюз домовився з Єгиптом та Ізраїлем про поставку скрапленого газу

15 червня представники Єгипту, Ізраїлю та Євросоюзу підписали угоду про те, що з Близького Сходу до Європи збільшаться поставки скрапленого газу. Про це пише Associated Press.

Таким чином інше джерело постачання блакитного палива дозволить країнам ЄС менше залежати від російського газу. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, президент Єгипту Абдель Фаттахом ель-Сіссі, міністр енергетики Єгипту Тарек ель-Молла та міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхаррар стали підписантами угоди в готелі Каїру.

Єгипет переправлятиме газ з Ізраїлю до Європи, зріджуючи його та експортуючи кораблями. За словами Фон дер Ляєн, ця історична угода частина програми з диверсифікації джерел енергії з росії та пошуку шляхів імпорту вуглеводнів з інших країн. Євросоюз в свою чергу інвестуватиме в газо-видобувну промисловість Єгипту та Ізраїлю, аби ті збільшували видобуток, проводили розвідку родовищ газу в територіальних водах.

Про обсяги постачання газу відповідно до договору не розголошується. В 2021 році країни європи імпортували 40% газу з росії. Раніше повідомлялося, що проводиться розвідка на шельфі біля Румунії, також є домовленості з Норвегією на поставку газу та будівництво трубопроводу Baltic Pipe в 2020 році через море.

Міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхаррар заявила, що угода стала результатом війни в Україні та стане рушійною силою для налагодження співпраці між Єгиптом та Ізраїлем, що прокладають "новий шлях партнерства, солідарності та стійкості". Міністр енергетики Єгипту Тарек ель-Молла назвав угоду "важливою віхою" для співпраці між Єгиптом, Ізраїлем та ЄС та висловив надію, що це дасть поштовх для тісної співпраці між членами Східно-середземноморського газового форуму - Йорданією, Ізраїлем, Кіпром, Грецією, Єгипетом, Палестинською автономією, Францією та Італією.

Як писав портал "Коментарі", чи наважиться Китай на спецоперацію в Тайвані й як це може вплинути на Україну.