ЄС поставив ультиматум Угорщині: Орбан має дати відповідь до кінця цього терміну

До 19 серпня Угорщина має відповісти Брюсселю, чи є загроза безпеці ЄС через надання росіянам і білорусам спрощеної процедури в'їзду.

Угорщина має до 19 серпня надіслати відповідь до Європейської Комісії на запит щодо можливої загрози для Європейського Союзу через рішення Будапешта спростити умови в’їзду для громадян Росії та Білорусі. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посилання на "Інтерфакс-Україна".

6 серпня представниця Європейської Комісії Анітта Гіппер повідомила про кінцевий термін для Угорщини. За її словами, комісарка ЄС із питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон надіслала 1 серпня угорському уряду запит про сферу застосування нової схеми та її відповідності до законів ЄС.

"У додатку (до листа) є дуже докладні запитання, на які ми все ще очікуємо відповіді. Термін був призначений на 19 серпня. Поки що ми не отримали відповіді, але чекаємо на неї", - розповіла Гіппер.

Представниця Європейської Комісії пояснила, що від діяльності Угорщини може виникнути небезпека для Європейського Союзу.

"Росія становить загрозу безпеці ЄС, і, отже, всі інструменти, які використовуються на рівні Союзу і держав-членів, мають гарантувати безпеку Союзу загалом", - сказала Гіппер.

Нагадаємо, що після візиту Віктора Орбана до Москви уряд Угорщини ухвалив рішення спростити в’їзд для росіян та білорусів. Угорщина внесла громадян обох країн до програми національної карти, які дозволять працювати та перебувати в країні впродовж двох років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Естонія різко критикує рішення Угорщини щодо видачі віз для росіян та білорусів, адже вони можуть потрапити в будь-яку іншу країну ЄС.

Також "Коментарі" писали про групу фінських євродепутатів, які вважають, що Угорщина постійно суперечить позиції ЄС та закликали вжити заходів проти такої діяльності уряду Орбана.