ЄС введе санкції проти Туреччини в Середземному морі - проект узгоджений

Лідери ЄС узгодили проект, який передбачає введення санкцій за незаконне буріння на Кіпрі

Лідери Євросоюзу мають намір узгодити санкції щодо Туреччини в четвер, 10 грудня, через суперечку з Грецією і Кіпром про енергоресурси. Відзначено, що введення жорстких заходів відклали до березня. Про це пише Reuters.

Лідери ЄС узгодили проект, який передбачає введення санкцій за незаконне буріння на Кіпрі. ЄС додав, що буде прагнути координувати подальші санкції з обраним президентом США Джо Байденом, який вступить на посаду в січні.

"Туреччина вдалася до провокацій і активізувала свою риторику проти ЄС", - йдеться в проекті документа, підготовленому ЄС, який лідери, як очікується, схвалять після обговорення на саміті сьогодні.

Нагадаємо, Туреччина заявляє, що діє в водах на власному континентальному шельфі або в районах, де кіпріоти-турки мають права. ЄС направив Анкарі рекомендацію в жовтні, яка супроводжувалася загрозою введення санкцій, якщо Туреччина не припинить свої дії. Але кілька країн-членів, в тому числі Німеччина, виступають проти введення санкцій. Напруженість у відносинах між Афінами й Анкарою загострилася після того як в серпні Туреччина відправила корабель Oruç Reis для дослідження спірних морських районів з Грецією і Кіпром.

Нагадаємо, 8 грудня, Туреччина закликала ЄС "до здорового глузду" перед самітом в Брюсселі. Раніше стало відомо, що Туреччина не поступиться у своїй суперечці з Грецією і Кіпром щодо морських претензій в східному Середземномор'ї. Нещодавно президент Реджеп Тайїп Ердоган також направив відеозвернення учасникам саміту, запросивши їх інвестувати в Туреччину.