Головна Новини Світ ЄС ЄС знову підсідає на російський газ: купують навіть ті, хто до війни не купував
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС знову підсідає на російський газ: купують навіть ті, хто до війни не купував

За інформацією Reuters, Євросоюз знову підсідає на російський газ, його частка в імпорті зросла до 15%

3 квітня 2024, 16:35
Поділіться публікацією:

Країни Європейського Союзу знову не проти купувати російський газ, щоправда, тепер не трубопровідний, а зріджений (LNG). Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

ЄС знову підсідає на російський газ: купують навіть ті, хто до війни не купував

Російський газ. Фото: з відкритих джерел

Аналітики провели підрахунки та з'ясували, що внаслідок збільшення імпорту LNG з Росії у 2023 році частка російського газу в європейському імпорті зросла до 15%. 2021 року цей показник становив 37%, а після початку повномасштабної російської агресії проти України він впав до 8,7%.

Зазначається, що зростання частки російського газу до певної міри пояснюється знижками, а також тим, що приховати походження зрідженого газу досить просто. Дані про поставки показують лише попередні пункти призначення вантажів, і це означає, що газ, що привозиться до Бельгії, Франції, Іспанії та Нідерландів, не має "російського тавра", який міг би відлякати покупців.

Як наслідок, навіть такі країни, як Іспанія, яка раніше не імпортувала трубний газ із Росії, без проблем купують його у зрідженому вигляді. Тепер це найбільший реекспортер російського LNG. За даними Reuters, чотири швейцарські торгові компанії — Gunvor, MET, ENET і DXT — купили і продали 1,3 млн тонн російського LNG в Іспанії в 2023 році.

Reuters звертає увагу, що великі іспанські енергетичні компанії, включаючи Repsol, Cepsa, Endesa і Iberdrola, запевняють, що не купують російський газ безпосередньо. Однак генеральний директор Endesa Хосе Богас визнав: російський газ може потрапляти обсяги, що закуповуються у третіх сторін.

У матеріалі йдеться про те, що санкції Євросоюзу проти Росії не забороняють імпортувати природний газ, але Європейська комісія закликала країни-члени добровільно відмовитися від імпорту російського палива в 2027 році.

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише газ та нафта: за що Захід досі платить РФ сотні мільйонів доларів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини