Європейський Союз озвучив запасний план для України

ЄС має "план Б" для фінансової підтримки України, попри спроби інших членів заблокувати кошти.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс оприлюднив запасний план ЄС, який дозволить Україні й надалі отримувати допомогу від Європейського Союзу попри намагання деяких членів заблокувати її. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Європейська правда".

Перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-членів ЄС очільник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс виступив перед журналістами та відповів на питання щодо підтримки України. Політика запитали чи зможе Європейський Союз і надалі виділяти кошти для України.

"Є пропозиції, щоб країни, які не хочуть брати участь, могли цього не робити", - розповів Габріелюс Ландсбергіс.

За цим планом країни, які відмовляються від фінансової підтримки України, наприклад Угорщина, не будуть виділяти свої кошти. Натомість інші країни ЄС збільшать допомогу, щоб покрити відсутність допомоги від деяких союзників ЄС. Тобто це будуть не 27 країн-членів, а менша група країн. За словами Габріелюса Ландсбергіса Литва готова йти на такий крок.

Нагадаємо, що Угорщина оголосила про блокування коштів від ЄС для України та поставила ультиматум Києву. Крім того, уряд Орбана оголосив, що проведе референдум щодо питання вступу України до Європейського Союзу. Угорські ЗМІ вказують, що уряд Угорщини намагається вплинути на рішення виборців та поширює негативну пропаганду про Україну.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що очільник МЗС Литви назвав, хто буде винний у перемозі Путіна.

Також "Коментарі" писали про заяву очільниці МЗС Німеччини, яка вказала, що "Путін зарано радіє". За її словами ЄС готовий створити план довгострокової підтримки України.