Головна Новини Світ ЄС Фон дер Ляєн може втратити пост президента Єврокомісії: у чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Фон дер Ляєн може втратити пост президента Єврокомісії: у чому причина

Опитування показують, що Європейська народна партія (ЄНП), яку представляє фон дер Ляєн, буде найбільшою фракцією у парламенті після виборів зі 170 місцями

3 червня 2024, 17:02
Поділіться публікацією:

Чинній президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн може не вистачити голосів, щоб вдруге обійняти цю посаду, адже новий склад Європарламенту потенційно може бути ворожішим до неї. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Politico".

Фон дер Ляєн може втратити пост президента Єврокомісії: у чому причина

Урсула фон дер Ляйєн. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що для призначення фон дер Ляєн спочатку необхідно заручитись підтримкою кваліфікованої більшості з 27 лідерів ЄС за столом Європейської ради під час післявиборчої зустрічі наприкінці червня. Після цього вона має отримати не менше 361 голосів від 720 членів Європейського парламенту, щоб підтвердити вибір лідерів під час таємного голосування в парламенті.

Опитування показують, що Європейська народна партія (ЄНП), яку представляє фон дер Ляєн, буде найбільшою фракцією у парламенті після виборів зі 170 місцями. Щоб сформувати більшість, їй потрібно буде запропонувати якісь вигоди іншим великим центристським групам – соціалістам та лібералам.

За прогнозами Politico, якщо їй вдасться заручитися підтримкою ліберальної групи "Оновити Європу", а також соціалістів та демократів, фон дер Ляєн отримає близько 390 місць.

Це дозволило б їй подолати 361-місцевий бар'єр, але експерти та політичні інсайдери попереджають, що навіть якщо лідери партій накажуть їм підтримати фон дер Ляєн, цілком імовірно, що більше 10 відсотків депутатів у кожній з цих груп або виступатимуть проти неї, або утримаються у вирішальний день.

10-відсоткова втрата голосів призведе до того, що загальна кількість прихильників фон дер Ляєн зменшиться до 351, що на 10 голосів менше за мінімально необхідну кількість голосів.

Проте деякі співрозмовники видання припускають, що кількість депутатів, які відмовляться підтримати фон дер Ляєн, може становити понад 10% – від 13 до 28%.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЄС готовий розпочати переговори з Україною щодо вступу до Євросоюзу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини