Головна Новини Світ ЄС Голова НАТО призначив спеціальну зустріч з Росією: що обговорюватимуть посадовці
commentss НОВИНИ Всі новини

Голова НАТО призначив спеціальну зустріч з Росією: що обговорюватимуть посадовці

Розмова відбуватиметься на тлі кризи на кордоні з Україною

4 січня 2022, 14:24
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг призначив на наступний тиждень спеціальну зустріч послів союзників і вищих російських посадовців, оскільки обидві сторони прагнуть до діалогу, щоб запобігти відкритому конфлікту навколо України. Таку заяву зробив у вівторок, 4 січня, представник НАТО. Про це повідомляє Reuters.

Голова НАТО призначив спеціальну зустріч з Росією: що обговорюватимуть посадовці

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг - Reuters

Стурбований військовим нарощуванням Росії вздовж кордону з Україною, західний військовий альянс місяцями домагався зустрічі Ради НАТО-Росія, але форум, здавалося, був під загрозою після суперечки про шпигунство в жовтні.

Засідання ради у форматі, який використовується для діалогу з 2002 року, відбудеться в Брюсселі 12 січня після того, як офіційні особи США і Росії проведуть переговори з безпеки 10 січня в Женеві.

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель у вівторок, 4 січня, прилетів до України з дводенною поїздкою, щоб показати підтримку Києву, який прагне приєднатися до блоку та НАТО.

Москва хоче гарантій, що НАТО зупинить своє розширення на схід і припинить військову співпрацю з Україною та Грузією, які мають територіальні суперечки з Росією.

Москва також заперечує твердження США про планування вторгнення в Україну і звинувачує Київ у нарощуванні власних сил на сході країни.

"Будь-який діалог з Росією повинен відбуватися на основі взаємності, вирішувати занепокоєння НАТО щодо дій Росії... і проводитися в консультації з європейськими партнерами НАТО", — сказав чиновник НАТО.

Речник МЗС Росії Марія Захарова підтвердила, що російські офіційні особи візьмуть участь у зустрічі з НАТО в Брюсселі.

Очікується, що заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков та інші високопоставлені російські чиновники візьмуть участь у переговорах у Брюсселі після зустрічі із заступником держсекретаря США Венді Шерман у Женеві.

13 січня переговори триватимуть у широкому форматі розташованої у Відні Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), до якої входять Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО, а також Росія, Україна та інші країни колишнього Радянського Союзу.

Представник ЄС Боррель, який був центральною особою у просуванні стратегії блоку щодо посилення санкцій проти високопосадовців Росії у 2021 році, вважає, що "ЄС не може бути нейтральним глядачем у переговорах, якщо Росія дійсно хоче обговорювати архітектуру безпеки Європи", — сказав представник ЄС.

Європейський Союз розглядає Україну як "стратегічного партнера", — сказав речник.

Боррель у супроводі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби під час свого візиту відвідає лінію зіткнення України з підтримуваними Росією повстанцями-сепаратистами. Очікується, що міністри закордонних справ ЄС обговорять свої наступні кроки пізніше в січні.

Як повідомляли раніше "Коментарі", в уряді розповіли, що чекає Україна від саміту НАТО у Мадриді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини