Головна Новини Світ ЄС Грузія після виборів і затримання Саакашвілі: що відбувається і чого чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Грузія після виборів і затримання Саакашвілі: що відбувається і чого чекати

2 жовтня громадяни Грузії обирали 64 мерів: п'ять мерів самоврядних міст і 59 мерів районів, а також 1388 депутатів 64 місцевих дорадчих органів

3 жовтня 2021, 14:17
Поділіться публікацією:

У Грузії 2 жовтня відбулися муніципальні вибори з дуже неоднозначними, якщо вірити даним екзит-полів, результатами. Плюс — арешт після 8 років відсутності третього президента Михайла Саакашвілі, який повернувся до Грузії.

Грузія після виборів і затримання Саакашвілі: що відбувається і чого чекати

Міхеіл Саакашвілі - фото з відкритих джерел


Як можуть події розвиватися далі? Як слід чинити Україні? Своїм баченням ситуації з порталом "Коментарі" поділився політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан.


Олександр Курбан вважає події, що розгортаються сьогодні у Грузії навколо муніципальних виборів, за напруженням мало чим відрізняються від подій часів "революції троянд" 2003 року.


"Ставки настільки високі, що навіть колишній, а нині опальний президент Грузії, Михайло Саакашвілі, в терміновому порядку повернувся на батьківщину. Не дивлячись на те, що його там чекала тюремна камера і 8-річний термін покарання за кримінальними статтями за корупцію і зловживання владою", — акцентує експерт.


Він нагадує, що вибори 2 жовтня охопили 64 територіально-адміністративні одиниці Грузії. Вибирали депутатів і голів так званих сакребуло — місцевих дорадчих органів влади.


"Настільки важливе значення цих виборів полягає у тому, що від їх результатів залежить подальший розвиток політичної кризи в країні. Це криза тягнеться з останніх парламентських виборів, які привели до серйозних протистоянь і суттєвого просідання іміджу і рейтингу правлячої партії "Грузинська мрія". Тоді, в жовтні 2020 року, опозиційні партії, що пройшли до парламенту, звинуватили владу у фальсифікації результатів виборів. Вони оголосили бойкот роботи парламенту і перенесли політичні дискусії на вулиці великих міст Грузії. Тоді ж, в ході масштабних протестів і протистоянь з поліцією був затриманий лідер партії "Єдиний національний рух" Ніка Мелія", — описує ситуацію Олександр Курбан.


Нинішня політична криза настільки серйозна, що у її врегулюванні беруть участь західні партнери Грузії.


Зокрема, 19 квітня 2021 року голова Євросоюзу Шарль Мішель запропонував сторонам конфлікту вихід у вигляді угоди. Згідно з нею передбачалося, що в разі, якщо правляча партія набирає в жовтні-2021 на муніципальних виборах менше 43%, буде повне перезавантаження парламенту у вигляді дострокових виборів.


За даними соціологічних опитувань, за станом на це літо, прогнозували правлячої "Грузинської мрії" — від 35% до 51%, опозиційної "Єдиний національний рух" (партія Саакашвілі) — 25-30% і партії "За Грузію" колишнього прем'єра міністра Гахарія — 6-10%.


"Прогнози були досить розпливчасті і багатозначні. Однак всі експерти сходилися в одному — політична осінь в Грузії будете дуже спекотна. І останній прогноз збувся повністю, — продовжує Олександр Курбан. — Політична осінь виявилася в Грузії настільки спекотною, що колишній скандальний грузинський президент, а нині не менш скандальний громадянин України, головний креативщик реформ "Слуг народу", Михайло Саакашвілі, не побоявся повернутися на батьківщину, навіть під загрозою тюремного терміну. Це повернення посилило позиції його опозиційної політичної партії і значно підвищило шанси самого Саакашвілі повернутися в грузинську політику. Незважаючи на те, що зараз колишній президент узятий під варту і знаходиться в камері попереднього ув'язнення, у нього є непогані шанси вийти на свободу лідером політичної сили, що перемогла. Але це тільки в тому випадку, якщо його політсилі у союзі з партією Гахарією вдасться забрати у правлячої "Грузинської мрії" необхідну кількість голосів і не дати їй набрати 43%".


Експерт підкреслює: наскільки розрахунок Саакашвілі виявився точним покажуть офіційні результати виборів. А поки ми можемо оцінити дані екзит-полів, зокрема маємо такі показники. Результати екзит-полу компанії Edison Research, свідчать про те, що "Грузинська мрія" має 46%, "Єдиний національний рух" — 33%, "За Грузію" — 6%. За даними компанії IPSOS, у "Грузинської мрії" — 38,5%, "Єдиний національний рух" — 31,9%. Компанія Gorbi показує, що "Грузинська мрія" має 47,6%, "Єдиний національний рух" — 27,1%, "За Грузію" — 6,8%.


"Зараз ясності щодо подальших політичних розкладів немає, — констатує Олександр Курбан. — Потрібно буде чекати офіційних результатів. Для країни ці результати будуть означати — наскільки ця політична криза виявиться затяжною. А для Саакашвілі є два варіанти. У разі перемоги правлячої партії він змінює кар'єру українського реформатора на кар'єру політичного в'язня і борця за права опозиції. У разі перемоги опозиції перед ним відриваються перспективи повернення у велику політику на рівні грузинського парламенту, а в перспективі — і можливе повернення в крісло президента".


За словами експерта, на перший погляд, нинішня ситуація в Грузії здається для українських реалій далекою і не суттєвою. І, по суті, не впливає на нас. Але це лише на перший погляд.


"Ситуація навколо офіційного громадянства Саакашвілі ставить керівництво України в певне складне становище. Саакашвілі як громадянин України і помітна фігура в системі нинішньої владної вертикалі повинен отримати захист і підтримку, перш за все на дипломатичному рівні. Держава зобов'язана захищати своїх громадян. Але така позиція нашої влади може призвести до посилення протиріч з дружньою країною, яка є нашим партнером у боротьбі з російською гібридної геополітичною агресією, — підкреслює Олександр Курбан. — До того ж, Україна і Грузія є партнерами по процесу руху в бік ЄС і НАТО, підтримуючи один одного по всіх ключових питаннях. Як у цій ситуації поведе себе офіційний Київ, поки сказати складно".


Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі зважився на поїздку до Грузії, щоб максимально мобілізувати своїх прихильників. Про це повідомляє народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини