Головна Новини Світ ЄС Кого в ЄС ми вже втратили: як Україні пробудити «втомлену» Європу – як додавити росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Кого в ЄС ми вже втратили: як Україні пробудити «втомлену» Європу – як додавити росію

Частина лідерів ЄС намагаються дистанціюватися від ситуації в Україні, щоб уникнути посилення тиску на Москву – українська влада про це сигналізує

5 червня 2022, 11:50 comments2087
Поділіться публікацією:

У суботу, 4 червня, у традиційному вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський серед іншого заявив, що російський диктатор Володимир Путін, який продовжує війну, своїми діями принижує весь світ. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували цю заяву, а також те, чи готовий світ жорсткіше відповісти на те, що робить росія.

Кого в ЄС ми вже втратили: як Україні пробудити «втомлену» Європу – як додавити росію

Макрон та Шольц. Фото: з відкритих джерел

Уряди багатьох країн, особливо на Заході, залежать від своїх виборців, від громадськості – Україні потрібно активніше працювати з людьми

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Насправді "принижує світ" – не зовсім правильне формулювання. Не знаю, хто писав цей текст президенту, але правильніше було б – "Росія, Путін погрожують усьому світові". І саме із цього варто виходити. Це емоційно доречно. Але Зеленський, безумовно, має рацію, коли намагається достукатися до керівництва тих країн, які починають розмови у стилі "треба швидше домовлятися, потрібен мир, нехай навіть за рахунок національних інтересів України", тим самим підігруючи Путіну".

На думку експерта, світ готовий жорсткіше відповісти на російські дії. Він наголошує, що уряди багатьох країн, особливо у країнах Заходу, залежать від своїх виборців, від громадськості. І в цьому сенсі – і вчорашнє звернення Зеленського, і попередні – багато в чому посил саме до зарубіжної громадськості, до звичайних людей. Щоб вони так чи інакше тиснули на свою владу з метою прийняття тією відповідних рішень. У тому числі у ракурсі збільшення допомоги Україні та санкцій проти росії.

"Важливо показувати, все те, що відбувається в Україні, розповідати про це там – за кордоном. У тому числі українцям. Проводити мітинги та інші акції на підтримку нашої країни. І це допоможе чинити тиск на уряди тих же західних країн – і ті прийматимуть жорсткіші рішення щодо Росії. І це робиться. Люди практично у всьому світі нас підтримують (за винятком відвертих сателітів Росії або тієї ж Угорщини). Соціологічне дослідження демонструє підтримку України на рівні понад 60%. У таких умовах уряди демократичних країн змушені реагувати на нас відповідним чином. І нам слід посилювати роботу у цьому напрямі", – резюмує Віталій Бала.

Європейці дивляться на російсько-українську війну, як бойовик у кінотеатрі із попкорном через 3D окуляри

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк вважає, що президент Зеленський має рацію, коли каже, що росія погрожує всьому цивілізованому світу. Особливо тим країнам Східної Європи, які не включили режим страуса перед російською воєнщиною – і публічно підтримують Україну і словом, і справою.

"На мою думку, ЄС загалом не готовий до тривалого та жорсткого протистояння. Я хотів би помилятися, але цікаво, що від санкцій проти Росії залишиться через рік. І чи не вразить "орбанія" та "макронія" (від президента Угорщини Орбана і президента Франції Макрона, які так чи інакше підігрують Кремлю – прим. ред.), яка схожа на ракову пухлину, головні мізки інших західних політичних еліт. Макрона ми вже втратили, найближчі роки його президентства будуть у стилі Чемберлена, який шукає у Мюнхені "доброго Гітлера". Орбан давно "загублений". А канцлер Німеччини — Шольц, схоже, вирішив дотримуватись стратегії "доброго хлопця для всіх". Що робить його практично марним, особливо у сприянні євроатлантичній інтеграції України", – зазначає експерт.

Дмитро Гаврилюк припускає, що ЄС не буде готовий протистояти Росії, навіть якщо росіяни з території Білорусі нападуть на Прибалтику або Польщу.

"Я вважаю, що ЄС готовий до певної фінансової та мікровоєнної допомоги Україні – не більше. Прикро, що європейці (особливо жителі так званої "Старої Європи") не усвідомлюють усіх викликів, які продукує Росія через її військове вторгнення в Україну. Що дивляться російсько-українську війну як бойовик у кінотеатрі із попкорном через 3D окуляри. Це і не коректно, і стратегічно не розумно, – наголошує експерт. – Не виключаю, що до кінця року з’являться новини про те, як ті чи інші європейці забороняють передавати іншим країнам свою зброю для відсічі росіянам. Можливо висловлю непопулярну, не євроцентричну тезу, але європейці бояться Путіна та російську воєнщину. А ось Україна гордо демонструє, що росію, росіян та путіна не варто боятися. Їм слід систематично давати на горіхи і посилати слідом за російським кораблем".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ППО України новий рекорд: у Генштабі розповіли, скільки ворожих цілей "приземлили" ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини