Головна Новини Світ ЄС Кроки Макрона і Шольца розлютили лідерів ЄС: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Кроки Макрона і Шольца розлютили лідерів ЄС: про що йдеться

Як зазначив один з дипломатів ЄС, рідко, коли пропозиція двох найбільших країн викликає настільки бурхливу реакцію

29 червня 2024, 08:47 comments1727
Поділіться публікацією:

Париж та Берлін, як лідери ЄС, звикли домагатися свого, але, коли дві найбільші економіки блоку опинилися на найважливішому саміті Європейського Союзу, зайняті своїми внутрішніми проблемами, їм стало складніше проявити свою значимість. Як інформує портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg".

Кроки Макрона і Шольца розлютили лідерів ЄС: про що йдеться

Шольц та Макрон. Фото: із відкритих джерел

Зазначається, що інші країни люто відреагували на спробу президента Еммануеля Макрона і канцлера Олафа Шольца в останню хвилину переписати довгострокові політичні пріоритети. Майже всі поправки Франції та Німеччини були відхилені.

За словами одного з дипломатів ЄС, рідко коли пропозиція двох найбільших країн викликає настільки бурхливу реакцію. Однак лідери Франції та Німеччини прибули на саміт ослабленими після нищівної поразки на європейських виборах цього місяця.

В матеріалі йдеться, що спір сталася під час обговорення так званого стратегічного порядку денного ЄС, у якому викладено принципи того, як Євросоюз реагуватиме на найсерйозніші виклики, як-от міграція, клімат і війна в Україні. Макрон і Шольц зажадали внести зміни у формулювання щодо таких чутливих тем, як оборона.

Але лідерів країн обурив не стільки зміст змін, скільки те, що їх було внесено в останню хвилину, за словами численних дипломатів, з огляду на те, що документ уже активно обговорювався всіма сторонами на початку тижня. У підсумку вони погодилися лише на незначні коригування.

"Не було жодного настрою ламати весь текст", — сказала після цього прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен. 

Офіційний представник Берліна сказав, що пара просто намагалася внести ясність у складний процес.

Читайте також на порталі "Коментарі" — безпекова угода з ЄС: що дасть Україні і навіщо вона Європі. Експерти детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини