Головна Новини Світ ЄС МАГАТЕ висловила занепокоєння через ситуацію на ЗАЕС та ЧАЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

МАГАТЕ висловила занепокоєння через ситуацію на ЗАЕС та ЧАЕС

ЗАЕС перебуває під контролем російських окупантів

7 березня 2022, 10:41
Поділіться публікацією:

Українська влада надіслала інформацію МАГАТЕ щодо Запорізької атомної електростанції, яку захопили російські окупанти. Наразі працівники ЗАЕС продовжують працювати, керівництво станції виконує накази командира російських військ з минулого тижня. Про це повідомляє керівник міжнародного відомства Рафаель Гроссі.

МАГАТЕ висловила занепокоєння через ситуацію на ЗАЕС та ЧАЕС

Фото ілюстративне / Pixabay

Крім того, Україна повідомляє, що будь-які дії керівництва станції, включаючи заходи, пов’язані з технічною експлуатацією шести реакторних блоків, потребують попереднього схвалення російського командувача. Другою серйозною проблемою є те, що російські війська на місці вимкнули деякі мобільні мережі та Інтернет. Наразі почалися серйозні проблеми у спілкуванні з персоналом, який працює на Запорізькій АЕС.

"Експлуатаційний персонал повинен бути в змозі виконувати свої обов’язки з безпеки та мати здатність приймати рішення без зайвого тиску. Повинен бути надійний зв’язок працівників станції з державною службою та урядом. Я надзвичайно стурбований тими подіями, про які мені повідомили.Погіршення ситуації щодо життєво важливих комунікацій між регулятором і Запорізькою АЕС також викликає глибоке занепокоєння, особливо під час збройного конфлікту, який у будь-який момент може поставити під загрозу ядерні об’єкти країни", – сказав генеральний директор Гроссі.

Незважаючи на проблеми зі зв’язком, наразі є оновлена інформація про експлуатаційний стан Запорізької АЕС. Рівні радіації залишаються нормальними. З шести реакторів енергоблок 1 перебуває на плановому технічному обслуговуванні до середини 2022 року, блок 2 зараз працює на повну потужність, блок 3 перебуває у стані холодної зупинки, блок 4 працює майже на повну потужність, блок 5 охолоджується резервний стан, а блок 6 перебуває в режимі холодної зупинки.

Позитивним є те, що оперативні групи на заводі працюють по черзі в три зміни. Однак були проблеми з доступністю та постачанням їжі, що негативно вплинуло на моральний стан персоналу. Є проблеми зі спілкуванням з персоналом Чорнобильської АЕС, яке наразі можливо лише за допомогою електронної пошти. Російські війська взяли під контроль місце аварії 1986 року 24 лютого. На Чорнобильській АЕС понад 200 працівників технічного персоналу та охорони досі не можуть змінитися з 23 лютого.

Також зв'язок також втрачено з усіма підприємствами та установами портового міста Маріуполь, які використовують джерела випромінювання 1-3 категорій, і інформації про їх роботу наразі немає. Такий радіоактивний матеріал може завдати серйозної шкоди людям, якщо його не захищати та не використовувати належним чином. Генеральний директор МАГАТЕ підтвердив свою готовність поїхати на Чорнобильську АЕС, щоб переконати окупантів в необхідності дотримання безпеки на АЕС України.

Як повідомляв портал, що робити, якщо сталася радіаційна аварія населенню та як діяти, повідомляє Центр громадського здоров'я.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Павло

7 березня 2022, 11:10

Свое беспокойство они могут себе в жопу засунуть также как и ооновцы с натовцами...


Новини