Головна Новини Світ ЄС Мобілізація лікарів в Латвії: яка причина та як каратимуть за неявку
commentss НОВИНИ Всі новини

Мобілізація лікарів в Латвії: яка причина та як каратимуть за неявку

Уряд планує запровадити нові заходи щодо боротьби з пандемією

27 жовтня 2021, 09:40
Поділіться публікацією:

З 2 листопада в Латвії хочуть ввести мобілізацію лікарів та медиків. Поки що Міністерство охорони здоров'я готує подання до уряду для ухвали відповідного рішення. Мобілізацію повинні оголосити через спалах коронавірусної хвороби. Про це пише видання Leta.

Мобілізація лікарів в Латвії: яка причина та як каратимуть за неявку

У Європі ситуація з коронавірусом також погіршується, фото з відкритих джерел

За словами керівника Центру екстреної медичної допомоги Діти Хейберг, закона про мобілізацію немає. Наразі ж міністр охорони здоров’я Даніельс Павлуц планує подати до уряду розпорядження про часткову або місцеву мобілізацію працівників медицини під час надзвичайної ситуації.

Міністерство охорони здоров'я матиме право координувати мобілізацію та видавати повістки. Будуть визначені спеціальності медперсоналу, які будуть охоплені мобілізацією. У наказі також буде визначено порядок виділення та використання коштів, необхідних для мобілізації.

На прес-конференції після засідання уряду Павлуц повідомив, що мобілізаційне положення передбачає оплату праці за мобілізацію лікарів. Павлуц пояснив, що можливі два варіанти – або заклад, з якого мобілізують лікаря, оплачує йому заробітну плату, або винагорода виплачується безпосередньо мобілізованому лікарю з бюджету.

Хайберг пояснює, що буде створений конкретний координаційний механізм або штаб, який координуватиме мобілізацію. До штабу включать посадових осіб підпорядкованих Міністерству охорони здоров'я, клінічної університетської лікарні, Міноборони та Мін’юсту. Відповідальним за складання запитів та видачу повісток буде штаб.

Планується, що Ризька Східна клінічна університетська лікарня, Клінічна університетська лікарня імені Паулса Страдіня та сім обласних лікарень забезпечуватимуть навчання людей роботі у палатах з хворими на Covid-19 чи інших палатах.

Повістки отримають як працівники приватних медичних установ, так і медичні працівники, які працюють за межами галузі.

За неявку буде передбачено кримінальну відповідальність. На засіданні уряду прем’єр-міністр Крішьяніс Каріньш заявив, що, на його думку, необхідно почати звертатися до осіб, яких мобілізують, щоб вони були готові до змін. Каріньш також зазначив, що є ймовірність того, що в результаті мобілізації можуть обмежити роботу різних медичних закладів.

Як повідомляв портал "Коментарі", очільник українського Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко озвучив невтішний прогноз з приводу коронавірусу, однак, за словами міністра, "ми можемо повернутися до нормального життя".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини