Головна Новини Світ ЄС На виборах у Нідерландах лідирує ультраправа партія: чому ситуація для України може погіршитись
commentss НОВИНИ Всі новини

На виборах у Нідерландах лідирує ультраправа партія: чому ситуація для України може погіршитись

Партія Герта Вілдерса обіцяла своїм виборцям припинити підтримку України – як військову, так і політичну та економічну.

23 листопада 2023, 08:17 comments1208
Поділіться публікацією:

У Нідерландах на дострокових парламентських виборах лідирує ультраправа "Партія свободи" (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом. Про це свідчать екзитполи соціологічної фірми Ipsos. Як пише NOS, згідно з екзитполами, партія може набрати 35 мандатів у парламенті Нідерландів. Це на 18 більше, ніж вона має зараз, і суттєво перевищує прогнози. 

На виборах у Нідерландах лідирує ультраправа партія: чому ситуація для України може погіршитись

Нідерланди. Фото: із відкритих джерел

На другому місці із помітним відривом опинилася коаліція "Ліво-зелених" і лейбористів на чолі з колишнім віцепрезидентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом. Цій коаліції прогнозують 26 місць у парламенті.

"Народна партія за свободу і демократію" (VVD) на чолі з Ділан Єшильгоз-Зегеріус, за результатами екзитполів, отримає 23 місця. Саме цю партію представляє премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Він обіймає цю посаду 13 років. 

Партії, які зараз перебувають у коаліції з VVD, також отримали гірші результати, ніж раніше. Так, "Демократія 66" (D66) отримує 10 мандатів, "Християнсько-демократичний заклик" (CDA) – п’ять, а "Християнський союз" (CU) – три.

Водночас новоутворена політична партія "Новий суспільний договір" (NSC), яку очолює Пітер Омцігт може отримати 20 мандатів. "Союз фермерів-громадян", який утворився на тлі протестів нідерландських фермерів, отримає 7 мандатів. 

Оскільки наведені цифри ґрунтуються на даних екзитполу, остаточні результати можуть змінитися. Крім того, формування коаліції може тривати місяцями. Раніше багато політичних партій наголошували, що не будуть об’єднуватись із "Партією свободи" Вілдерса.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому ЄС виявився не готовим поставити обіцяні снаряди Україні: які перспективи подальшої підтримки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини