Головна Новини Світ ЄС Народний суд: У Гаазі розпочали розгляд «справи Путіна»
commentss НОВИНИ Всі новини

Народний суд: У Гаазі розпочали розгляд «справи Путіна»

У Гаазі розпочався «Народний суд» над президентом Росії Володимиром Путіним, якого «судять» за агресію через вторгнення в Україні

22 лютого 2023, 18:38
Поділіться публікацією:

"Народний суд" — це гаазький символічний крок з метою закрити "прогалину у притягненні до відповідальності" за відсутності міжнародного трибуналу з належною юрисдикцією, пишуть "Коментарі". Участь у народному суді над кремлівським вождем беруть участь відомі міжнародні юристи.

Народний суд: У Гаазі розпочали розгляд «справи Путіна»

Розпочався судовий процес над російським диктатором Путіним

Сам суд не має прямої юридичної сили, але звинувачення заявило, що воно представить свідчення того, що Володимир Путін вчинив злочин у вигляді агресії, віддавши наказ про вторгнення рік тому і розв'язавши руйнівну війну, внаслідок якої вбито тисячі людей, а міста перетворено на руїни.

"Це злочин, який увійде до анналів безслав'я. Це злочин, який вимагає, щоб за нього відповіли", – заявив канадський адвокат Дрю Уайт, який виступає як один із прокурорів суду.

Хоча Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування злочинів, скоєних в Україні, він не має юрисдикції для переслідування російських лідерів за агресію. "Народний суд" – це спільна ініціатива правозахисної організації "Кіно за мир", українського Центру громадянських свобод і Бена Ференца, 102-річного юриста, який є останнім прокурором Нюрнберзького процесу, що залишився живим, над вищими нацистськими лідерами після Другої світової війни.

Тижневі слухання відкрилися в Гаазі через два дні потому, як віцепрезидентка Камала Харріс заявила, що Вашингтон встановив, що російські війська в Україні скоїли злочини проти людяності, і наполягала на тому, що винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Планується, що суд винесе вердикт у п'ятницю – перші роковини російського вторгнення.

"Путін, політичне керівництво та вище військове командування, які ініціювали, спланували та розпочали цю агресивну війну, мають бути покарані за цей міжнародний злочин", – сказала Олександра Матвійчук лауреатка Нобелівської премії миру із українського Центру громадянських свобод, виступаючи відеозв'язком перед початком роботи суду із заявою.

Як писали "Коментарі", Парламентська асамблея Ради Європи фактично одноголосно підтримала рішення щодо притягнення до відповідальності військово-політичного керівництва РФ та РБ за злочини проти України. Йдеться про створення спецтрибуналу як для Володимира Путіна, так і для Олександра Лукашенка.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україні потрібно дві сотні літаків: Стало відомо які і коли їх чекати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини