Головна Новини Світ ЄС Нічого не бентежить: у ЄС розраховують отримувати російський газ через Україну в 2025 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Нічого не бентежить: у ЄС розраховують отримувати російський газ через Україну в 2025 році

Комерційні угоди можуть бути укладені, щоб забезпечити подачу газу навіть після закінчення терміну дії поточної угоди наприкінці року

23 лютого 2024, 06:55
Поділіться публікацією:

Трейдери оптимістично налаштовані щодо продовження постачання російського газу через Україну після закінчення терміну дії поточного транзитного контракту. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg".

Нічого не бентежить: у ЄС розраховують отримувати російський газ через Україну в 2025 році

Газ. Фото з відкритих джерел

Наголошується, що контракти на перший квартал 2025 року з початку року впали приблизно на 20%. На думку кількох учасників ринку, які говорили в кулуарах конференції E-World в Ессені, Німеччина, цей крок вказує на впевненість у тому, що буде створено механізм, який дозволить продовжити постачання.

Комерційні угоди можуть бути укладені, щоб забезпечити подачу газу навіть після закінчення терміну дії поточної угоди наприкінці року. За словами одного із джерел, однією з можливостей було б, щоб Росія запропонувала постачання на кордоні з Україною.

Європейський Союз ясно дав зрозуміти, що навряд чи вестиме переговори з Росією про продовження існуючої транзитної угоди. Україна також заявила, що не продовжуватиме контракт.

Фактичні російські потоки транзитним трубопроводом склали менше 40% від контрактних обсягів після того, як Москва різко скоротила постачання в ЄС після вторгнення в Україну.

Тим не менш, російський газ, як і раніше, важливий для ЄС і надходить іншими маршрутами, включаючи Туреччину, пише Bloomberg. Росія також є другим за величиною постачальником зрідженого газу до Західної Європи після США. Офіційні особи ЄС ясно дали зрозуміти, що блоку слід зменшити свою залежність від газу з Москви, хоча вони й не вдавалися до санкцій.

Міністр енергетики Росії Микола Шульгінов минулого місяця дав зрозуміти, що транзит газу до Європи може продовжитись, оскільки після 2024 року можуть бути вивчені інші способи доставки газу через Україну. Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в січні заявив, що постачання російського газу через Україну може бути збережено.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЄС досі імпортує 50% зрідженого газу: скільки грошей щомісяця надходить до бюджету РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини