Головна Новини Світ ЄС Орбан отримав найгірший результат на виборах в Європарламент за всю історію
commentss НОВИНИ Всі новини

Орбан отримав найгірший результат на виборах в Європарламент за всю історію

Орбан втрачає місця в Європарламенті після нових виборів в Угорщині.

11 червня 2024, 08:55
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Попри те, що партія "Фідес" прем’єр-міністра Віктора Орбана перемогла на європейських виборах в Угорщині, вона отримала найгірший результат за всю історію виборів до ЄС. Натомість, угорська опозиція несподівано набрала високі бали.

Орбан отримав найгірший результат на виборах в Європарламент за всю історію

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото з відкритих джерел

Правляча коаліція "Фідес-КДНП" отримала на виборах до Європарламенту 44,8% голосів. Таким чином партія Віктора Орбана забезпечила собі 11 з 21 місця в Європарламенті від Угорщини. Попри те, що це виглядає як перемога Орбана, його партія отримала найгірший результат за усю історію виборів до Європарламенту. Раніше "Фідес" лише одного разу отримувала менш як 50% — 47,4% у 2004 році.

Крім того, партія Орбана була частиною правоцентристської групи EPP в Європейському парламенті, але через розбіжності щодо верховенства права "Фідес" вигнали з політичної групи. Тепер Орбан мусить шукати собі нову політичну групу, або ж залишатись поза великими політоб’єднаннями.

Натомість головний опонент Орбана, Петер Мадьяр з партії "Повага і свобода" (TISZA) посів друге місце та може розраховувати в Європарламенті на 7 місць. Мадьяр назвав результати "політичним землетрусом" та зміною політики в Угорщині.

"Це було протистояння брехні та правди, пропаганди та чесної мови, корупції та чистого суспільного життя, Сходу та Заходу, минулого та нової сили", — сказав Мадьяр.

Також Петер Мадьяр заявив, що вибори не буде чесними, адже провладна партія "Фідес" використала десятки мільярдів євро на свою пропаганду. Аналітичний центр Political Capital з’ясував, що "Фідес" витратила близько 4,3 млрд євро на рекламу в  Google, де поширила антизахідний наратив, тоді як усі опозиційні партії разом взяті витратили на рекламу в кілька разів менше – 839 тис. євро.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Орбан потрапив у новий скандал, коли запропонував закінчити війну в Україні за 24 години.

Також "Коментарі" писали, що Віктор Орбан назвав вторгнення Путіна в Україну "людським рішенням".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини