Головна Новини Світ ЄС Орбан продовжує провокувати Україну: чому так відбувається – як знайти управу на Угорщину
commentss НОВИНИ Всі новини

Орбан продовжує провокувати Україну: чому так відбувається – як знайти управу на Угорщину

Україні потрібно включити всі дипломатичні важелі, просуваючи тезу про необхідність виключити Угорщину зі складу ЄС

28 січня 2023, 13:17 comments1662
Поділіться публікацією:

Угорщина займає явно проросійську позицію, виступаючи фактично білою вороною в ЄС, де раз у раз блокує санкції проти країни-агресора. А нещодавно МЗС України довелося жорстко реагувати на висловлювання угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана про те, що "Україна як Афганістан і є нічийною землею". Чи можна знайти на Угорщину управу? Як слід діяти Україні та керівництву ЄС? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Орбан продовжує провокувати Україну: чому так відбувається – як знайти управу на Угорщину

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Україні потрібно привертати більше уваги наших західних партнерів до поведінки Угорщини

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі так:

"Як би нам того не хотілося, знайти управу на Угорщину, яка робить дуже суперечливі заяви на адресу України, займаючи проросійську позицію, вплинути на позицію офіційного Будапешта ми не можемо. Ми не є ні членом НАТО, ні членом ЄС. Отже, не входимо до механізмів та інститутів, через які могли б чинити необхідний тиск".

Єдиний варіант, за словами експерта, чинити так, як і робить наше Міністерство закордонних справ. А саме – привертати увагу наших західних партнерів (насамперед США, Франції, Німеччини, які мають важелі тиску на Угорщину) до подібних скандальних заяв.

"Ми вже не раз бачили, коли після подібних резонансних заяв Угорщина, отримавши певні сигнали з боку Заходу, йшла назад. Зі свого боку, Україна на цьому етапі може викликати посла, вручити ноту протесту. А дипломатичними каналами спілкуватися зі своїми союзниками, щоб вони чинили тиск, у тому числі непублічне, на офіційний Будапешт. Пояснюючи, що за подібну поведінку можуть покарати урізанням допомоги, фінансування, можливим є остракізм. Вже лунали окремі заяви щодо необхідності виключити Угорщину зі складу ЄС, – нагадує Максим Ялі. – Тому що орбанівський режим є абсолютно недемократичним".

Так і працює дипломатія, наголошує політолог. І дає результати.

"Головне – вчасно реагувати, – вважає експерт. – Тому що заяви, подібні до тих, що все частіше робить Орбан, є абсолютно неприйнятними. Причому не лише для України, а й для наших західних партнерів, які виступають у союзниках нашої країни у боротьбі з російською агресією. І тих, хто чудово розуміє, кому вигідні подібні заяви, на чий млин ллє воду угорське керівництво. З огляду на різницю позицій та рівень конфронтації колективного Заходу з РФ такі вчинки Угорщини не можуть не викликати роздратування. І здатні призвести до конкретних дій із боку лідерів демократичного світу".

Політика Орбана набуває явного антиєвропейського характеру

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков зазначає, що Віктор Орбан, який прийшов до влади на антиросійських гаслах, при владі виявився дуже залежним від Кремля.

"Його політика при владі набуває явного антиєвропейського характеру, незважаючи на думку угорців. Минулими роками саме Орбан та його партія були в авангарді євроскептиків, але фінансова залежність від Брюсселя періодично "ставить його на місце", не дозволяючи змінити вектор розвитку Угорщини як європейської держави", – пояснює Сергій Биков.

Він вважає, що Україні треба бути напоготові з Угорщиною – і не дозволяти принижувати себе.

"Міністерство закордонних справ нашої країни має достатній спектр дипломатичних можливостей, щоб звернути увагу на неналежну поведінку Орбана", – упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Росія поспішатиме з новим наступом – де варто чекати на удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

aaaaa

28 січня 2023, 13:49

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> https://e.vg/ntech


Новини