Головна Новини Світ ЄС Орбану не поздоровиться: на що може піти ЄС, якщо Угорщина продовжить блокувати допомогу Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Орбану не поздоровиться: на що може піти ЄС, якщо Угорщина продовжить блокувати допомогу Україні

За інформацією Bloomberg, ЄС розглядає жорсткі заходи проти Угорщини щодо блокування допомоги Україні

23 січня 2024, 09:24 comments1394
Поділіться публікацією:

Лідери ЄС готові зайняти жорстку позицію щодо Угорщини, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Bloomberg", посилаючись на джерела.

Орбану не поздоровиться: на що може піти ЄС, якщо Угорщина продовжить блокувати допомогу Україні

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Агентство зазначає, що у понеділок Угорщина виступила проти пропозиції ЄС щодо створення нового фонду, який має забезпечити більш надійний спосіб доставки критично важливої військової допомоги Україні. Пропозиція з'явилася після того, як у середині грудня Орбан торпедував рішення про чотирирічний фінансовий пакет для України.

За словами співрозмовників агентства, держави-члени ЄС готові ухвалити пакет допомоги Україні на саміті в Брюсселі 1 лютого, незалежно від того, чи підтримає його Угорщина. Якщо Орбан продовжить блокувати пакет підтримки, буде ухвалення решти 26 країн ЄС прийняти його, і підготовка до такого сценарію вже йде повним ходом, додають європейські чиновники.

Можливий запасний варіант полягає в тому, щоб інші країни-члени ЄС надавали гроші Україні поза бюджетним процесом ЄС.

Джерела наголосили, що Орбан вирішить піти цим шляхом, ЄС може запустити наступний етап штрафних заходів проти Угорщини, що може призвести до позбавлення її права голосу як країни-члена.

Водночас агентство зазначає, що такий сценарій може призвести до більш широкої конфронтації, оскільки прем'єр Словаччини Роберт Фіцо раніше попередив, що захищатиме Угорщину від кроків, спрямованих на позбавлення права голосу в ЄС.

Після зустрічі глав дипломатичних відомств країн ЄС, що відбулася в понеділок у Брюсселі, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в опублікованому у Facebook відеозверненні заявив, що його країна не підтримує перегляд нинішнього механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру, в рамках якого держави-члени отримують компенсацію за зброю, яку вони спрямовують Україні.

Сійярто заявив, що питання фінансування обговорюватиметься під час зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою 29 січня. Будапешт розгляне можливість зняття блокування, якщо Україна надасть "гарантії", що угорські компанії не додадуться до списку спонсорів міжнародної війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського заявили, що близькі до важливих переговорів з Угорщиною: що говорять у Будапешті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.bloomberg.com/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини