Головна Новини Світ ЄС ПАРЄ закликає до нових санкцій і судів проти режиму в Білорусі: що це значить для України
commentss НОВИНИ Всі новини

ПАРЄ закликає до нових санкцій і судів проти режиму в Білорусі: що це значить для України

Експерт Андрій Мішин вважає, що в Східній Європі опускається нова Залізна завіса, а експерт Михайло Дяденко, що ніякого впливу на те, що відбувається в Білорусі дане рішення ПАРЄ не матиме

21 квітня 2021, 22:46
Поділіться публікацією:

У Парламентській асамблеї Ради Європи закликають країни-члени вводити санкції проти представників правлячого режиму в Білорусі та національні "списки Магнітського".

 ПАРЄ закликає до нових санкцій і судів проти режиму в Білорусі: що це значить для України

ПАРЄ (фото з відкритих джерел)

Що це все означає, в тому числі для України? Чи здатні подібні кроки Заходу серйозно вплинути на ситуацію в Білорусі? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин нагадує, що Мінськ ніколи не був членом ПАРЄ, а подібних резолюцій за останні 25 років було безліч.

"На перший погляд — черговий символічний струс політичного повітря. Якби не один фактор: з кінця 2018 року Держдепартамент США офіційно називав білоруський суверенітет і територіальну цілісність одним з бастіонів проти російського неоімперіалізму. Захід цікавила як незалежна позиція Мінська по Україні, так і прозора і відкрита політика в галузі європейської безпеки. Тобто, нормалізація відносин з Мінськом, в тому числі і через ПАРЄ, вважалася перспективним елементом політики стримування", — підкреслює Андрій Мішин.

За його словами, з приходом до влади в США адміністрації Байдена, Білий дім сфокусував увагу на внутрішній політиці Мінська.

"Зазначу, Байден ще під час президентської кампанії критикував Лукашенко і дорікав адміністрацію Трампа в бездіяльності. Тобто, за новими резолюціями ПАРЄ проглядається відмова від нормалізації відносин на основі реалізму і геополітичних розрахунків, — вважає Андрій Мішин. — У Східній Європі опускається новий Залізна завіса. При цьому забезпечення національної безпеки України неможливе без урахування білоруського фактора. Явно не без згоди президента України, депутат від партії влади Євген Шевченко "випадково" наніс візит президента Білорусі. Україні вигідна більш прагматична взаємодія з Лукашенком, в тому числі і з боку європейських структур".

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що ніякого впливу на те, що відбувається в Білорусі дане рішення ПАРЄ не матиме.

"Лукашенко зробив усвідомлений вибір. Вимушений для нього. Оскільки Захід прийняв рішення підтримати опозицію, не залишитися осторонь, Лукашенко остаточно пішов під крило Росії, під крило Путіна. І ніяких зрушень в бік Заходу з боку керівництва Білорусі не буде. Так само як до закінчення правління Лукашенко не буде і ніяких змін у зовнішній політиці Білорусі", — зазначає Михайло Дяденко.

Він підкреслює, що будь б не приймалися рішення на рівні ПАРЄ, якими б жорсткими вони не були — на Лукашенка це не вплине.

"Білорусь знаходиться під парасолькою РФ. Путін не дозволить нікому на цій території надавати підтримку опозиції", — резюмує експерт.

Нагадаємо, народний депутат від партії "Європейська солідарність" і член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко влаштував перепалку з главою делегації Росії Петром Толстим і назвав його пропагандистом, негідником і вбивцею.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини