Головна Новини Світ ЄС Переговори про членство України в ЄС: чому це важливо, коли реально можемо приєднатися до блоку
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори про членство України в ЄС: чому це важливо, коли реально можемо приєднатися до блоку

Українці отримали шанс повернутися до європейської родини

26 червня 2024, 13:14 comments2686
Поділіться публікацією:

Сталося те, до чого ми йшли, починаючи з 2022 року, коли Європейська рада надала Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Тепер ЄС і Україна офіційно дали старт переговорам про членство. На вашу думку, про що говорить ця подія? Це швидше символічний крок? Чи дійсно Україна стала на шлях членства в Євросоюзі з перспективою приєднатися до європейської родини найближчі 2-3 роки? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Переговори про членство України в ЄС: чому це важливо, коли реально можемо приєднатися до блоку

Старт переговорів про членство України в ЄС. Фото: з відкритих джерел

Ми вийшли в процес, який уже не зупинити

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає те, що ЄС і Україна офіційно дали старт переговорам про членство дійсно визначною подією, бо з липня головування в Євросоюзі має перейти до Угорщини. 

"У своєму плані діяльності очільники угорської держави ні словом не обмовилися про захист інтересів та допомогу Україні підчас війни, яку розв'язала Російська Федерація. Тому, аби не втратити шанс та швидкість для України розпочати перемовини щодо вступу, 5 червня 12 країн-учасниць ЄС офіційно звернулися листом до Єврокомісії з проханням безвідкладно розпочати переговорний процес. Ми вдячні міністрам закордонних справ Чехії,  Швеції, Естонії,  Фінляндії, Португалії, Латвії,  Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини за прискорення", – зазначила експерт. 

Світлана Кушнір додала, ще один бонус для України  – початок перемовин про вступ збігся у часі з запровадженням багатостраждального 14-го пакету санкцій щодо РФ від Євросоюзу. 

"Європейські санкції – важливий інструмент стримування агресора і його можливостей ведення війни. Це тривалий процес, який передбачає постійний аудит та підвищення ефективності. Нові обмежувальні заходи максимізують ефективність попередніх санкцій. Нинішній пакет включає заборону на перевалку російського скрапленого природного газу і контроль операторів ЄС над дотриманням обмежень дочірніми компаніями й партнерами у третіх країнах. Це ще більше придушує економіку РФ, що, у свою чергу, має зменшити фінансування російських військ. Крім того санкції чи не вперше  стосуються десятків фізичних і юридичних осіб з РФ, причетних до привласнення європейських активів розміщених у Росії та поширення російської пропаганди. І вчора ж стало відомо, що ЄС заборонив на своїй території трансляції низки російських інформаційних агентств та телеканалів якраз з метою зменшення поширення російських наративів та перекрученої росіянами інформації про війну в Україні", – зазначила експерт.  

Вона зауважила, що потрібно бути реалістами, наш поступ і шлях до ЄС не буде усіяний пелюстками троянд, свідомі маємо бути того, що ще багато капостей прийдеться пережити, але у традиціях європейської бюрократії (тут їм подякуємо) – ми вийшли в процес, який уже не зупинити, і не відмінити.

Отримали аванс, яким потрібно скористатися

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран вважає, що Україна отримала колосальний шанс повернутися в європейську сім’ю після того, як понад 300 років тому була вирвана звідти росіянами, коли була знищена державність. Тоді, нагадує експерт, фактично й був останній гетьман лівого та правого берегів України Іван Мазепа, якого визнавали у Європі. І саме тепер випав унікальний шанс повернутися до своїх витоків, до європейської родини.

Віктор Таран наголошує, що саме за право бути в європейській родині розпочалися Помаранчева революція та Революція гідності. Українців хотіли розвернути від Європи в "тайожний союз". 

"І ось тепер ми отримали шанс повернутися. Чому я кажу, що ми маємо шанс? Тому що, по суті, розпочалися переговори. Це означає, що нам вручать дорожню карту і скажуть, що хлопці й дівчата розпочинаємо працювати. Є різні приклади. Та ж Туреччина досі в стадії переговорів щодо членства в ЄС, тому що в країні низка проблем, зокрема проблеми з правами людини. Хоча є країни, які пройшли шлях до членства в ЄС досить швидко. Я вважаю, що та дорожня карта, яка нам показана і ті сигнали, які нам поступають щодо розширення Європейського Союзу в часовому проміжку орієнтовані на 2029-2030 роки. На ці дати й потрібно орієнтуватися. Тому що окрім України є ще Балканські країни. І тому те, розширення, яке буде, в нього ми повинні вскочити. Але для цього, наголошу, ми повинні багато працювати, щоб відповідати тим стандартам та підходам, які є в правовій державі. Це права людини, це свобода слова, це вільний та незалежний суд. Ми можемо скільки завгодно говорити, що ми боремося з корупцією, але вчорашня заява найбільшої контейнерної компанії планети щодо відмови заходити в одеський порт через корупцію на митниці багато про що говорить. Про який Європейський Союз можна говорити за 2-3 роки?", – зазначив експерт.

Він наголошує, що нам потрібно багато над чим працювати. Це саме стосується й інших аспектів нашого життя. Якщо ми зі всім цим справимося і побудуємо реально правову державу, то тоді у нас всі шанси є. Якщо ж ні, то тоді, наголошує Віктор Таран, умовно кажучи, ми можемо перетворитися на чергову Туреччину, з якою будуть постійні переговори, але далі розмов справа не піде. 

"Тут виключно все в наших руках. Вже не можна говорити про поганих європейців. Є конкретні задачі для нашого уряду, парламенту, президента, всіх політичних сил. Сподіваюся, що у нашої влади вистачить розуму припинити війну всіх проти всіх об’єднатися у єдиному пориві. До повномасштабного вторгнення не можна було й уявити такої можливості для України. Нам дали величезний аванс, яким потрібно скористатися", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорять дискусії всередині НАТО щодо майбутнього України: чи дочекаємось запрошення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини