Головна Новини Світ ЄС Під посольством України у Празі відбувся мітинг діаспори на підтримку закритих українською владою телеканалів
commentss НОВИНИ Всі новини

Під посольством України у Празі відбувся мітинг діаспори на підтримку закритих українською владою телеканалів

Представники української діаспори у Чехії закликали припинити тиск на свободу слова в Україні

7 грудня 2021, 17:50
Поділіться публікацією:








Під посольством України у Празі (Чехія) відбувся мітинг на підтримку закритих українською владою телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne. Про це повідомила кореспондентка в ефірі UkrLive, пише "Перший Незалежний".

 Під посольством України у Празі відбувся мітинг діаспори на підтримку закритих українською владою телеканалів

Мітинг діаспори на підтримку закритих українською владою телеканалів - фото: 112 канал

За словами журналістки, організаторами акції виступили представники української діаспори у Чехії.

"Сьогодні тут зібралося кілька сотень представників української діаспори в Чехії. Вони виступають проти тиску на свободу слова в Україні — проти закриття телеканалів та тиску на опозицію", — наголосила кореспондентка.

Як зазначають самі організатори, своєю акцією вони хочуть показати чинній українській владі, що у світі незгодні з її діями.

"Ми організували цю акцію на знак протесту сьогоднішньої влади, яка, на жаль, не дає інформації. Вона беззаконно закриває канали, на яких говорять правду. Я не поясню, чому це роблять, але, на жаль, це відбувається", — розповів організатор акції протесту Олександр.

 Під посольством України у Празі відбувся мітинг діаспори на підтримку закритих українською владою телеканалів - фото 2

У свою чергу, інші учасники мітингу зазначили, що вони знаходяться на чужині, і тут особливо важливо знати, що відбувається у твоїй рідній країні.

"Хотів би розповісти, чому я тут. Я прийшов підтримати наших людей. Взагалі хотів би донести до нашого українського керівництва, яке розгорнуло боротьбу з незалежними ЗМІ, що критикували його діяльність, наклало на них цензуру, мене як молодь це особливо турбує, тому що я перебуваю на чужині і хотів би знати, що відбувається на рідній землі", — наголосив один із учасників акції.

 Під посольством України у Празі відбувся мітинг діаспори на підтримку закритих українською владою телеканалів - фото 3

При цьому інша учасниця мітингу наголосила, що їй не вистачає закритих владою телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne та "Перший Незалежний", бо вони доносили різнобічні думки.

"Мені дійсно не вистачає цих телеканалів, бо це одні з українських телеканалів, які ми переглядали, які ми мали змогу бачити, і це канали, які доносили нам трохи інший погляд, ніж усі інші. Ми хочемо мати змогу порівняти, а не лише чути одну чітку думку, яку нам диктує влада. Тому ми закликаємо припинити цей тиск та дати нам свободу слова", — сказала вона.

За словами учасників акції протесту, те, що зараз відбувається в Україні, не є свободою слова, яке цінується в Європі.

"Хотіли, як краще, а вийшло, як завжди. Взяли закрили канали, сказали, що йдемо в Європу, а зробили все навпаки. Тепер люди теж уже не спокійні, вдома твориться ще гірше, ніж тут із нами", — кажуть вони.

Загалом на мітинг на підтримку закритих в Україні телеканалів прийшло понад 150 людей.

 Під посольством України у Празі відбувся мітинг діаспори на підтримку закритих українською владою телеканалів - фото 4

"Насправді я дуже вражений тією кількістю людей, які миттєво за покликом серця зібралися тут під посольством України у Празі. Це свідчить про те, що людям не вистачає достовірної інформації, яку вони отримували за допомогою наших телеканалів. Поговоривши тут із деякими людьми, я дізнався, що вони дивилися "112 Україна", NEWSONE, ZIK. Вони мали улюблені передачі", — зазначив журналіст і ведучий телеканалу UkrLive Андрій Лащ.

При цьому Лащ додав, що йому "дуже приємно, що люди можуть відстояти і допомагають нам відстояти не лише в Україні, а й за кордоном наш погляд і право на роботу, тому що тисячам працівників довелося шукати роботу через втрату коштів для існування ".

Як повідомив генеральний продюсер телеканалу "112 Україна" Артем Марчевський, протестувальники також хотіли передати своє звернення до найвищого керівництва країни.

"Хотілося б вірити в те, що вийдуть (представники посольства, — ред.). Не вийдуть — ми самі зайдемо, тому що діаспора має листа з вимогами цілком зрозумілими. Для мене і для будь-якого українця вони дуже прості — це припинити тиск на опозиційні телеканали, припинити тиск на опозиційних політиків та почати вести нормальну політику внутрішню та зовнішню", — сказав він.

Проте працівники посольства зробити цього учасникам мітингу не дозволили.

"Дуже зручна позиція, коли "я не я і корова не моя". Це позиція нашої влади, і все одно — перебувають вони в Україні чи тут у посольстві в Чехії. "Нічого ми не можемо зробити, це не в нашій компетенції", і так далі. Я не розумію, як це має працювати у них і як це працює. Але я впевнений, що якщо прийшли їхні співвітчизники з якимись вимогами, з ними точно треба поговорити", — додав Марчевський.

При цьому він наголосив, що лист, який написали представники української діаспори у Чехії, все одно знайде свого адресата.

"Ми, звичайно, передамо. Ми можемо його навіть у конверт кинути, у поштову скриньку. Сподіваємося, що його прочитають. Хотілося б якогось живого спілкування, звичайно. Але ніхто не вийде, на жаль", — підсумував він.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини