Головна Новини Світ ЄС Підсумки тендеру посольства Польщі - це шок - польський журналіст-розслідувач
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тендеру посольства Польщі - це шок - польський журналіст-розслідувач

За словами польського журналіста Томаша Пьонтека, для особистих даних українців і нацбезпеки країни ризики - не надумані

25 червня 2021, 16:30
Поділіться публікацією:

У грудні 2020 року Посольство Польщі оголосило тендер на обслуговування подачі віз для українців. Умови припускали надання послуг польським консульствам в Києві, Харкові, Львові, Луцьку, Одесі та Вінниці під час звернення з заявами на візу або дозвіл на перетин кордону в рамках малого прикордонного руху.

Підсумки тендеру посольства Польщі - це шок - польський журналіст-розслідувач

Томаш Пьонтек - фото: Facebook.com

Учасниками тендеру стали п'ять компаній, три з яких з найменшою ціною відхилили за формальними ознаками. У підсумку переможцями тендера став консорціум з п'яти компаній, серед яких Personnel Service з Польщі, що належить колишньому політику Томашу Місяку. ЗМІ пов'язують з ним кілька скандалів, включаючи сумнівні тендери і кокаїнові вечірки.

Однак у всій цій ситуації цікаво зовсім не це. Так вважає польський письменник і журналіст-розслідувач Томаш Пьонтек. Він розповів виданню "Коментарі", що насправді може стояти за перемогою в тендері від польського посольства компанії Personnel Service і як це може позначитися на Україні.

"Тільки сьогодні я дізнався, що "Персонал Сервіс" виграв тендер. Зізнаюся, мене це шокувало ... Я не знав про цю справу, але я дуже добре знаю цих героїв, тому що я написав книгу, в якій фігурують шефи цієї компанії. Звичайно, дуже важливим членом цієї компанії є Томаш Місяк, який входить до Наглядової ради з лютого, а також Томаш Гончарек (права рука Місяка) — голова управління. І його родичі, наприклад Ельжбета Місяк, в якості фактичних бенефіціарів виступає Каміль Місяк і Христина Місяк (мати) ", — говорить польський журналіст.

За словами Томаша Пьонтека, Місяк має тісний контакт з представниками російської олігархії. Ще в 2019 році повідомлялося, що він володіє компанією Work Service, яка раніше мала філію в Росії і співпрацювала з усіма п'ятьма тисячами магазинів, які належать Михайлу Фрідману — крупному олігархові.

Журналіст повідомляв також про зв'язки з найвпливовішим російським злочинним угрупованням, нібито заснованим військовою розвідкою ГРУ і чинним, в тому числі, в Польщі.

"Пов'язана з Місякрм фірма і його люди мають доступ до заявок на отримання візи, за якими українці можуть поїхати в Польщу, так що це може навіть вплинути на те, які українці їдуть до Польщі, а які ні. Це скандал. Це небезпечно, з точки зору оборони Польщі і польської контррозвідки. Але це і образа українців. Чому компанія, що має стосунок до людини з російськими зв'язками, повинна брати участь у прийнятті рішення про те, як має виглядати рух між Україною і Польщею. Це має бути питання між нашими двома країнами. А людям, які мають зв'язки з Росією, нічого сказати з цього питання ", — говорить Пьонтек.

Він зазначив, що не здивується, якщо виявиться, що на підсумки тендера вплинули політики.

Томаш Пьонтек вважає, що від перемоги в тендері компанії Personnel Service може постраждати і нацбезпека України.

"Так, ризики для особистих даних українців і безпеки України є, не надумані. Ці люди не раз називали Україну занепалою державою і багаторазово були викриті у співпраці з російськими олігархами протягом багатьох років, в тому числі Місяк", — резюмує журналіст.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини