Головна Новини Світ ЄС Півроку і ЄС повністю відмовиться від російських енергоресурсів: чи реально це – до чого це призведе
commentss НОВИНИ Всі новини

Півроку і ЄС повністю відмовиться від російських енергоресурсів: чи реально це – до чого це призведе

Європейський Союз рішуче налаштований, щоб повністю відмовитись від імпорту нафти та газу з Росії, що стане потужним ударом по російському бюджету

9 вересня 2022, 12:25 comments1545
Поділіться публікацією:

Євросоюз зможе відмовитись від російських енергоресурсів вже через 6-7 місяців. Таку заяву зробила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Чи реально це? Які втрати у такому разі загрожують росії (і не лише їй)? Що за такого розкладу буде з українською ГТС? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Півроку і ЄС повністю відмовиться від російських енергоресурсів: чи реально це – до чого це призведе

Відмова від російських енергоресурсів. Фото: з відкритих джерел

Закриття ринку ЄС для енергоносіїв країни-агресора матиме катастрофічні наслідки для економіки Росії

Гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон наголошує, що ЄС задекларував плани щодо повної відмови від російських енергоносіїв. І впевнено просувається до досягнення цієї мети.

"Ринок ЄС завжди був основним і найприбутковішим для Росії. Він приносив до 1 млрд. євро щодня. Тому закриття цього ринку для енергоносіїв країни-агресора матиме катастрофічні наслідки для економіки Росії", – прогнозує Сергій Макогон.

Українська ГТС, за його словами, продовжить виконувати своє основне завдання – постачати газ вітчизняним споживачам.

"В Україні щорічно видобувається 20 млрд. кубометрів газу, який необхідно протранспортувати територією нашої країни, – пояснює Сергій Макогон. – Але нам потрібно буде значно оптимізувати нашу ГТС та вивести із експлуатації зайві потужності".

Поки повного ембарго на постачання вуглеводнів з Росії в Європі немає, то й повної відмови від російських енергоносіїв через 6-7 місяців очікувати не доводиться.

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев міркує так:

"На мій погляд, заява про можливість Євросоюзу відмовитися від російських енергоресурсів вже за 6-7 місяців є надмірно оптимістичною. Незважаючи на те, що було оголошено про введення нафтового ембарго, є низка винятків. Вони стосуються щонайменше 10% тієї нафтової сировини, яка раніше поставлялася Росії до Європи. Тобто від цих десяти відсотків європейці за півроку точно не відмовляться".

За природним газом ембарго введено не було, нагадує експерт. І навряд чи буде запроваджено.

"Існують контракти, за якими здійснюється постачання газу до європейських держав (балканські, насамперед), наприклад, через Туреччину. Ніхто від цих постачань відмовлятися не збирається, – пояснює Геннадій Рябцев. – Так само неможливо замістити російський природний газ у низці держав центральної Європи".

Отже, констатує експерт, якщо повного ембарго на постачання вуглеводнів з Росії в Європі немає (і не буде найближчим часом), то й повної відмови від російських енергоносіїв через 6-7 місяців очікувати не доводиться.

"Щодо української ГТС. Вже неодноразово виникало питання, чому Путін досі не перекрив транзит через Україну? Думаю, це може статися після початку опалювального сезону, прогнозує Геннадій Рябцев. – Найімовірніше, до холодів ще транзит триватиме, а потім – не факт. І це зберігається як ще один козир в енергетичній війні, яку Росія веде проти Європи. І до такого повороту подій мають бути готові як у ЄС, так і в Україні, передбачивши відповідний план дій у разі повного припинення транзиту".

Якщо ж говорити про довгострокові наслідки такого рішення для ЄС та для України, то їх можна порівняти з наслідками хірургічної операції

Економіст, громадсько-політичний діяч Олександр Гаврутенко вважає, що у питанні відмови ЄС від російських енергоресурсів більше політики, ніж економіки.

"Як раніше б сказали, це політекономічне питання – і відповідь має бути як мінімум політекономічною, а насправді суто політичною. Політика визначає правила та порядок будь-яких суспільних взаємин, у тому числі й торгівлі, а не на оборот, як дехто вважає. Якісна, продуктивна, в тому числі і з економічної точки зору, політика є результатом раціональних, вільних взаємовигідних рішень, спільних для всіх", – пояснює експерт.

За його словами, одне з таких принципових політичних рішень, що виключають можливість взаємодіяти під тиском, в умовах шантажу, загроз із застосуванням насильства – це формула "або торгівля, або війна".

"А оскільки росія і те, і те сприймає як війну всіх проти всіх, використовуючи будь-які можливості для просування своїх інтересів, то давно настав час привести цю формулу в дію, – упевнений Олександр Гаврутенко. – Зокрема – викреслити Росії з усіх цивілізованих форм міжнародної взаємодії. Чи можна це зробити одномоментно за такої величезної та багаторічної взаємозалежності економік, особливо в енергетичній сфері? Можна – і треба було. Але підхід був обраний з розрахунком на пом'якшення наслідків такого розриву, що вимагає перехідного етапу, який, зважаючи на все, підходить до свого завершення. Якщо ж говорити про довгострокові наслідки такого рішення для ЄС та України, то їх можна порівняти з наслідками хірургічної операції чи процедур з видалення ракової пухлини. Після короткого періоду реабілітації отримаємо здоровий, повноцінний, значно продуктивніший організм".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чотири країни ЄС закривають в'їзд російським туристам: коли на такий крок зважаться інші країни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини