Головна Новини Світ ЄС План профінансувати Україну замороженими активами РФ: у ЄС озвучили своє рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

План профінансувати Україну замороженими активами РФ: у ЄС озвучили своє рішення

Прибуток від резервів російського центрального банку, заморожених в країнах ЄС, може принести Києву від 15 до 17 мільярдів євро до 2027 року

7 грудня 2023, 09:38
Поділіться публікацією:

Іспанія, яка є президентом Ради Європейського Союзу, представила свій план про те, щоб ЄС міг фінансувати Україну з прибутків, отриманих від заморожених російських коштів. Однак, як пише Politico, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і кілька країн-членів, включаючи Францію та Німеччину, мають серйозні сумніви щодо цього плану, не кажучи вже про Бельгію, де зберігається більша частина заморожених російських грошей.

План профінансувати Україну замороженими активами РФ: у ЄС озвучили своє рішення

Європейський Союз. Фото: з відкритих джерел

"Критика досягла апогею на зустрічі послів ЄС у вівторок ввечері. Згідно з пропозицією Іспанії, отриманою POLITICO і обговореною на зустрічі, Мадрид підрахував, що прибуток від резервів російського центрального банку, заморожених в країнах ЄС, може принести Києву від 15 до 17 мільярдів євро до 2027 року", — йдеться у матеріалі.

Водночас, за словами чиновників, кілька країн заявили, що пропозиція Іспанії не відповідає пріоритету ЄС щодо підтримки України, тому що Києву знадобляться місяці, а можливо навіть роки, щоб побачити гроші. Також виникла плутанина щодо того, як Мадрид отримав такі цифри.

Єврокомісія планує надати Україні 50 мільярдів євро фінансової допомоги — 17 мільярдів євро у вигляді грантів плюс 33 мільярди євро у вигляді кредитів під низькі відсотки до 2027 року. Якщо ці гроші не надійдуть з доходів, отриманих від заморожених активів РФ, їх доведеться фінансувати з інших джерел.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді ЗСУ переходять до оборони по всьому фронту: яку мету переслідує ворог.

Також видання "Коментарі" повідомляло – яку гру ведуть партнери: чи можуть Україну підштовхувати до переговорів із РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини