Головна Новини Світ ЄС Польща та Литва виступили за надання Україні статусу кандидата у члени ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща та Литва виступили за надання Україні статусу кандидата у члени ЄС

У спільній декларації президентів Литви, Польщі та України йдеться, що глави держав засудили визнання Кремлем квазіутворень на тимчасово окупованих територіях.

24 лютого 2022, 00:12
Поділіться публікацією:

Президенти Литви та Польщі Гітанас Науседа та Анджей Дуда підтримали надання Україні статусу країни-кандидата на членство у Європейському Союзі. Про це повідомляє сайт Офісу Президента України. У спільній декларації президентів Литви, Польщі та України йдеться, що глави держав засудили визнання Кремлем квазіутворень на тимчасово окупованих територіях. Відзначено, що РФ свідомо та в односторонньому порядку вийшла з мінських домовленостей. Тому за подальше погіршення безпекової ситуації на місцях повну відповідальність несе Росія.

Польща та Литва виступили за надання Україні статусу кандидата у члени ЄС

ЄС (фото з відкритих джерел)

Гітанас Науседа та Анджей Дуда підтримують Україну, схвалюючи зусилля нашої держави щодо вирішення російсько-української кризи дипломатичним та мирним шляхом. “Україна заслуговує на найпотужнішу підтримку своїх європейських та євроатлантичних прагнень, що відповідає волевиявленню та вибору українського народу. Литва та Польща підтверджують свою підтримку європейської перспективи України відповідно до відповідних спільних декларацій від 18 березня та 3 травня 2021 року", – йдеться у декларації.

Також президенти підкреслили, що Україна заслуговує на статус кандидата на членство в ЄС. Литовська Республіка та Республіка Польща підтримуватимуть нашу країну у досягненні цієї мети. Гітанас Науседа та Анджей Дуда закликали міжнародне співтовариство до рішучих та далекоглядних кроків у відповідь на агресію РФ. Зазначимо, що надання статусу кандидата в ЄС наближає Україну до безпосереднього вступу. Процес євроінтеграції передбачає чотири етапи: підписання Угоди про асоціацію, включення до програми розширення ЄС, подання заявки на вступ, набуття статусу кандидата в члени ЄС та вступ. Слід зазначити, що підписана Угода у 2014 році не обіцяє членства в ЄС взагалі, проте набуття статусу кандидата навпаки. Також президенти виступають за якнайшвидше запровадження потужного пакету санкцій проти РФ, включаючи заходи, спрямовані на “Північний потік – 2. Польща та Литва закликають Кремль до деескалації та відведення її збройних сил.

Нагадаємо, глава Сполучених Штатів Джо Байден озвучив запровадження санкцій щодо нового російського газопроводу – "Північного потоку-2" в європейські країни в обхід нашої країни. Щоб його збудувати, витратили 11 млрд доларів, але газопровід так і не працює




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини