Головна Новини Світ ЄС Порушення законодавства ЄС: чому Європейська комісія розгорнула судові заходи проти Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Порушення законодавства ЄС: чому Європейська комісія розгорнула судові заходи проти Польщі

ЄС розпочав судові заходи проти Польщі через рішення Конституційного суду

22 грудня 2021, 15:20
Поділіться публікацією:

Європейська комісія розпочала процедуру судових заходів проти Польщі у середу, 22 грудня, через рішення Конституційного трибуналу країни в липні та жовтні, які оскаржували примат права ЄС над національним законодавством. Про це повідомляє Reuters.

Порушення законодавства ЄС: чому Європейська комісія розгорнула судові заходи проти Польщі

Прапори Польщі та Європейського Союзу пов’язані разом під час мітингу на підтримку членства Польщі в Європейському Союзі - Reuters

"Комісія вважає, що ці рішення Конституційного трибуналу порушують загальні принципи автономії, примату, ефективності та однакового застосування права Союзу, а також обов'язковість рішень Суду Європейського Союзу", — йдеться в повідомленні. 

Судовий позов Комісії, яка є охоронцем договорів ЄС, є ескалацією конфлікту з Варшавою щодо верховенства права, який почався, коли правляча націоналістична та євроскептична партія ПіС у Польщі прийшла до влади у 2015 році.

Зіткнення призвело до затримки видачі Польщі мільярдів євро з фондів ЄС для відновлення, оскільки Комісія каже, що польські суди не є незалежними від політичного впливу, тобто кошти не захищені від неправомірного використання.

У своїй заяві Комісія заявила, що також починає заходи щодо впровадження судових заходів, оскільки рішення польського конституційного трибуналу позбавляють осіб, які звертаються до польських судів, права на ефективний судовий захист, передбаченого договорами ЄС.

"Нарешті, Комісія має серйозні сумніви в незалежності та неупередженості Конституційного трибуналу і вважає, що він більше не відповідає вимогам трибуналу, раніше створеного законом", — йдеться в повідомленні.

Польща має два місяці, щоб відповісти на офіційне сповіщення, надіслане в середу, 22 грудня. Якщо Комісія не буде задоволена відповіддю Варшави, вона може надіслати Польщі аргументований висновок із проханням дотримуватися законодавства ЄС, знову ж таки, з двомісячним періодом для відповіді.

Після цього Комісія може подати позов проти Польщі до Європейського суду, який може накладати щоденні штрафи на Варшаву, поки вона не виконає вимоги.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Польща повідомляє про найбільшу кількість смертей від COVID у четвертій хвилі пандемії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини