Головна Новини Світ ЄС Повернення грипу: ЄС стоїть перед загрозою "тривалої твіндемії"
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення грипу: ЄС стоїть перед загрозою "тривалої твіндемії"

«Твіндемія» може чинити надмірний тиск на і без того перенапружені системи охорони здоров’я

17 січня 2022, 10:29
Поділіться публікацією:

Цієї зими грип повернувся в Європу швидше, ніж очікувалося, після того, як майже зник минулого року, що викликає занепокоєння щодо тривалої "твіндемії" з COVID-19 на тлі деяких сумнівів щодо ефективності вакцин проти грипу. Про це повідомляє Reuters.

Повернення грипу: ЄС стоїть перед загрозою "тривалої твіндемії"

Кампанії вакцинації проти сезонного грипу - Reuters

Закриття закладів, носіння масок і соціальне дистанціювання, які стали нормою в Європі під час пандемії COVID-19, позбавили Європу грипу минулої зими, тимчасово знищивши вірус, який у світі вбиває близько 650 000 людей на рік, згідно з даними ЄС.

Але тепер ситуація змінилася, оскільки країни вживають менш суворих заходів для боротьби з COVID-19 через широку вакцинацію.

З середини грудня віруси грипу поширюються в Європі швидше, ніж очікувалося, повідомляє цього місяця Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC).

За даними ECDC та Всесвітньої організації охорони здоров’я, у грудні кількість випадків грипу в європейських відділеннях інтенсивної терапії (ICU) стабільно зростала до 43 в останній тиждень року.

Це значно нижче рівня до пандемії – наприклад, щотижневі випадки грипу в відділеннях реанімації досягали піку понад 400 на тому ж етапі в 2018 році.

Але це значне збільшення порівняно з минулим роком, коли за весь грудень у відділенні реанімації був лише один випадок грипу, свідчать дані.

Повернення вірусу може стати початком надзвичайно тривалого сезону грипу, який може розтягнутися до літа, сказав Reuters провідний експерт ECDC з грипу Пасі Пенттінен.

Експерт сказав, що зняття обмежувальних заходів навесні може сприяти поширенню грипу далеко за межі звичайного кінця європейського сезону в травні.

"Твіндемія" може чинити надмірний тиск на і без того перенапружені системи охорони здоров’я, йдеться у звіті ECDC.

Згідно з даними, опублікованими минулого тижня французьким міністерством охорони здоров’я, три регіони Франції, включаючи регіон Парижа, стикаються з епідемією грипу. Інші перебувають у передепідемічній фазі.

Цього сезону у Франції наразі зафіксовано 72 серйозні випадки грипу, шість смертей.

Ситуацію ускладнює те, що домінуючим штамом грипу, який циркулює цього року, є H3 вірусу А, який зазвичай викликає найважчі випадки серед літніх людей.

"Ще є великий простір для покращення, щоб обмежити вплив епідемії грипу", – йдеться у заяві міністерства охорони здоров’я від 11 січня. Ціль цього року – вакцинувати 75% людей із групи ризику.

Компанія Vaccines Europe заявила, що поставила велику кількість щеплень проти грипу, незважаючи на навантаження на виробничі потужності, викликане пандемією.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Бразилії зафіксували випадки одночасного зараження і грипом, і коронавірусом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини