Головна Новини Світ ЄС Причетність Росії до вибухів у Чехії: як може розвиватися ситуація далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Причетність Росії до вибухів у Чехії: як може розвиватися ситуація далі

У гіршому для Росії сценарії вона буде шукати можливості заплатити компенсацію якось опосередковано

10 травня 2021, 13:41
Поділіться публікацією:

Влада Чехії має намір вимагати від Росії виплати компенсації в розмірі не менше 1 млрд крон (близько 47 млн доларів) за вибухи на складах боєприпасів у Врбетіце в 2014 році. Як може далі розвиватися ситуація? Чи буде Росія намагатися згладити її або ж попереду — посилення конфлікту? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся за допомогою до експертів.

Причетність Росії до вибухів у Чехії: як може розвиватися ситуація далі

Причетність Росії до вибухів у Чехії: як може розвиватися ситуація далі - фото з відкритих джерел

Після інформаційної хвилі, після дипломатичних ударів обидві сторони можуть намагатися згладити ситуацію

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко запевняє: "Знаючи підступну поведінку росіян у таких випадках, не сумніваюся, що Кремль намагався втемну, нишком домовитися. Але зробити цього не вдалося. Ймовірно, через те, що докази були серйозні".

На думку Ігоря Романенка, коли дані про причетність росіян до вибухів оприлюднили, а країни обмінялися висилкою дипломатів, керівництво Чехії вирішило діяти прагматично.

"Можна судитися в міжнародних судах. І, ймовірно, чехи виграють. Але ми знаємо, як довго це усе триватиме. Тому керівництво Чехії напрацьовує швидший підхід. Не виключаю, що росіяни підуть на це, тому що чим довше тягнеться скандал, тим більше інформаційно він "б'є" по РФ. І Кремль може спробувати "відкупитися". Сума в 1 млрд крон — не випадкова. Звучить красиво, кругло. Хоча в доларах це близько 47-48 млн доларів, що не так і багато", — зазначає генерал.

Але сума може збільшитися, якщо включити туди моральну шкоду (а під час вибухів були загиблі), зруйновану інфраструктуру, засоби, витрачені на знешкодження боєприпасів, що розлетілися на великі відстані. Місцева влада, знову ж таки, може чогось вимагати, підкреслює Ігор Романенко.

На його думку, після інформаційної хвилі, після дипломатичних ударів обидві сторони можуть намагатися згладити ситуацію.

"РФ не хоче втрачати залишки міжнародного іміджу, від якого і так мало що залишилося. А Чехія, розуміючи можливості РФ, її впливу й агентури, можливий тиск на суди, хоче якомога швидше отримати компенсацію за те, що трапилося.

РФ кине величезні ресурси для того, щоб відбілити і себе, і дати можливість на наступних парламентських виборах проросійським силам у Чехії отримати якомога більше голосів

На думку політолога, конфліктолога Богдана Петренка, порушення питання про компенсацію від Російської Федерації для Чехії поки має політичний ракурс.

"Для міжнародного права, як і для демократичної країни, заяви про причетність іншої країни до агресивних дій на її території — навіть з вуст представників уряду — відносяться до політичної, а не до юридичної площини. Тому поки не буде рішення чеського суду або будь-якого міжнародного арбітражу, не варто розраховувати на те, що Чехія отримає прямі компенсації за вибухи у Врбетіцах", — пояснює Богдан Петренко.

Він вважає, що почалася гра в довгу, де багато що залежатиме від рішення суду, а в політичному плані — від громадської думки в Чехії.

"Адже не варто забувати, що в Чехії проросійські сили представлені на рівні президента Земана. Він просуває кремлівські меседжі (про те, що вина російських спецслужб у причетності до вибухів нібито не доведена), попри те, що у невинність Росії вірять лише 20% громадян Чехії. Зрозуміло, що РФ кине величезні ресурси для того, щоб відбілити і себе, і дати можливість на наступних парламентських виборах (восени цього року) проросійським силам у Чехії отримати якомога більше голосів. Треба розуміти, що парламентські вибори відбудуться швидше, аніж вирішиться питання компенсації", — підкреслює експерт.

Богдан Петренко вважає, що в гіршому для Росії сценарії вона буде шукати можливості заплатити якось опосередковано. Наприклад, виплатити компенсації без обвинувальних вироків. Особливо, якщо це допоможе Росатому брати участь у добудові п'ятого енергоблоку атомної станції в Дукованах. Все ж 48 млн дол. компенсації і 6 млрд дол. підряду — це цифри різного порядку, резюмує конфліктолог.

Раніше портал "Коментарі" писав, що ДБР знайшло винних у вибухах в Сватовому у 2015 році



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини