Головна Новини Світ ЄС Про що говорять результати виборів в Європарламент: чого очікувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять результати виборів в Європарламент: чого очікувати Україні

Результати виборів в Європарламент говорять про те, що йому буде важче боротися з новими викликами

10 червня 2024, 16:01
Поділіться публікацією:

Вибори до Європарламенту показали, що політичний ландшафт Європи ще тримається купи — попри значні зовнішні землетруси, вважає політолог Сергій Таран. За його словами, центристи зміцнили свої позиції, і це добре. Дві ключові партії Європарламенту — Європейська народна партія та Соціал-демократи, вочевидь, знову створять кістяк більшості, а Урсула фон дер Ляєн має шанси зберегти свою посаду, підкреслив політолог.

Про що говорять результати виборів в Європарламент: чого очікувати Україні

Європарламент

Втім, за його словами, зростання ультраправих – це тривожний, але очікуваний результат.

"Однак, важливо розуміти, що поняття "праві" у європейському контексті — це дуже широке поняття. До правих груп зараховують і партію проукраїнської прем'єрки Італії Мелоні, і непроукраїнської Марін Ле Пен із Франції, і проросійську німецьку "Альтернативи", і польську "Право і справедливість" Дуди. Всі ці групи в жодному разі не зможуть створити системну альтернативу центристам. Їхня максимальна мета – зуміти заблокувати рішення парламенту. Але знову таки – це мета не у всіх",
- підкреслив політолог.

При цьому, як каже Таран, вибори показали, що поразка партії президента Франції Еммануеля Макрона — це найгірша новина для України. За його словами, відтепер через дочасні вибори президент зосередиться переважно на внутрішніх питаннях і менше займатиметься рішучими зовнішньополітичними ініціативами.

Щодо Угорщини, каже політолог, то опозиція до голови уряду Віктора Орбана стає сильнішою, монополізації влади Обрана в Угорщині не буде.

А ось у Німеччині зростає популярність "Альтернативи", але разом з тим відбувається і зростання опозиційного ХДС, лідер якого Фрідріх Мерц, підтримує, зокрема, надання Україні німецьких крилатих ракет, підкреслив експерт.

Окрім того, додає він, в Італії перемогла партія голови уряду Джорджії Мелоні. Як для вразливої до популізму Італії домінування Мелоні — це непоганий результат з точки зору українських інтересів. Разом з тим, перемога Дональда Туска в Польщі означає активнішу зовнішню політику Варшави та посилення її співпраці з Брюсселем, і це добрий знак.

"Загалом, в Європі всі основні рішення все одно ухвалюються на рівні національних парламентів. Європарламент – має радше символічну роль. Однак перед Європою зараз постають значно серйозніші виклики, ніж 5 років тому. Євросоюзу потрібно реформуватися, аби гарантувати безпеку на континенті навіть за умови ізоляції США. А тому європарламентарям буде важко — за умови посилення ультраправих партій їм буде складно сформувати єдину і централізовану безпекову політику – головний виклик, який стоятиме перед новою/старою більшістю Європарламенту",
- відзначив політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що вибори в Європарламент сколихнули ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини