Головна Новини Світ ЄС Резолюція Європарламенту щодо РФ: чи настане кінець російській агресії
commentss НОВИНИ Всі новини

Резолюція Європарламенту щодо РФ: чи настане кінець російській агресії

Резолюція містить кілька "вагомих" дипломатичних ударів, які Росія може відчути на собі, почавши наступ на Україну

30 квітня 2021, 10:37
Поділіться публікацією:

Депутати Європарламенту на пленарному засіданні 29 квітня прийняли досить різку резолюцію з приводу Росії. Документ, зокрема, засуджує дії РФ щодо Чехії (висилка дипломатів на тлі російського сліду в підриві складів з боєприпасами) і України (скупчення військ на кордоні і не тільки), а також позбавлення волі російського опозиціонера Олексія Навального. Європарламентарі закликали зупинити "Північний потік-2", а у разі збройного вторгнення РФ на територію України — виключити Росію з платіжної системи SWIFT, а також заморозити всі європейські активи близьких до російської влади олігархів та їхніх сімей. Чи охолодить це запал Росії? Чи справді Європа готова дати жорстку відповідь на витівки Кремля? Ці запитання портал "Коментарі" вирішив поставити експертам.

Резолюція Європарламенту щодо РФ: чи настане кінець російській агресії

Резолюція Європи щодо РФ - фото з відкритих джерел

"МЗС Росії давно не звертає уваги на подібного роду резолюції"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко звертає увагу, що резолюції Європарламенту  мають рекомендаційний характер.

"Вони є порожнім за своєю суттю документом, — підкреслює експерт. — МЗС Росії давно не звертає уваги на подібного роду резолюції, оскільки розуміє: Європарламент не має впливу ні на SWIFT, ні на заморожування активів, ні тим більше на зупинку "Північного потоку-2". Даний документ відображає лише настрої у європейському політикумі — але абсолютно не є зрізом думок тих, хто приймають реальні рішення".

Саме тому реакція Росії більш ніж спокійна, підкреслює Костянтин Бондаренко.

"Це точно не зупинить агресивні дії Росії"

Політолог Віктор Таран наголошує на важливості розуміння, як працює система Європейського союзу. Там є орган виконавчий — Європейська Комісія (ЄК) і рекомендаційний — Європейський Парламент (ЄП). І останній, як в такому випадку, лише рекомендує, а ЄК вирішує, втілювати рекомендації в життя чи ні.

"Розуміючи цей алгоритм, можна зрозуміти, що ми маємо, по суті, політичне, хоч і досить консолідоване рішення (за проголосували 569 із 682 присутніх європарламентарів) на підтримку України і з осудом російської агресії. Але не більше. Тому що чимало членів ЕК, як показали результати незалежних розслідувань, корумповані РФ. І навряд чи наважаться втілювати цю резолюцію в життя. Так що дану заяву можемо розглядати як вираз серйозної суспільної підтримки нашої країни з боку більшості представників громадської думки Європи. Але це точно не зупинить агресивні дії Росії. Будівництво того ж "Північного потоку-2" давно можна було припинити. Але на це немає політичної волі у тих, хто приймає в Євросоюзі реальні рішення", — пояснює політолог.

Віктор Таран упевнений, що Україна повинна вітати таку резолюцію. Але пам'ятати, що захистить нас від російської агресії не вона, а міць наших збройних сил. Їх і треба зміцнювати, в тому числі модернізуючи озброєння.

Раніше портал "Коментарі" писав про великоднє перемир'я на Донбасі: що задумала Росія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

30 квітня 2021, 10:41

Собаки лают, а караван идет


Новини