Головна Новини Світ ЄС Рішення про третю дозу вакцини прийнято у ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Рішення про третю дозу вакцини прийнято у ЄС

Бустерна доза вакцини від COVID-19 підвищує захист організму, переконані фахівці ЄС

26 жовтня 2021, 11:29
Поділіться публікацією:

Введення третьої дози вакцини підвищує рівень антитіл, тому регулятор ЄС прийняв рішення про бустерну дозу, інформує агентство Deutsche Welle.

Рішення про третю дозу вакцини прийнято у ЄС

Вакцини проти коронавірусу Moderna та Pfizer - фото з мережі

Особи, старші 18 років, отримали нові рекомендації Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency, ЕМА). Відповідно до рішення від 25 жовтня 2021 р. вони можуть щеплюватись третьою дозою вакцини Spikevax/Moderna. Якщо ввести цю дозу через 6-8 місяців після другої, це підвищить рівень антитіл, кількість яких на той момент вже знизився. Отже, громадяни покращать свій захист від COVID-19.

Ймовірні побічні ефекти від введення бустерної дози Moderna такі ж, як і від другої, про що можна докладно дізнатись у документі ВООЗ. У рідкісних випадках виникає почервоніння у місці уколу, відчувається втома, головний біль та інші. Вказується, що усі серйозні випадки поганого самопочуття відстежуються, зокрема, слідкують за появою запальних захворювань серця.

Рішення, прийняте Європейським агентством, є рекомендацією. Кожна країна ЄС самостійно вирішуватиме, чи виконувати його, залежно від епідеміологічної ситуації і нових досліджень щодо отримання третьої дози вакцини.

Бустерну дозу можна робити також вакциною BioNTech/Pfizer, відповідне рішення ЕМА прийнято раніше. Крім того є рекомендація щодо додаткового щеплення осіб, які мають ослаблений імунітет.

Moderna – американська вакцина на основі мРНК, розроблена у 2020 р. У молодих людей, щеплених даним препаратом, виникали рідкісні побічні ефекти (міокардит). Тому його припинили використовувати для цієї групи громадян у Швеції і Данії. 

Biontech/Pfizer – німецько-американська мРНК-вакцина, яка першою отримала дозвіл на проведення щеплень від COVID-19 у ЄС.

Видання "Коментарі" інформувало своїх читачів раніше, чому українських медиків не примушують вакцинуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини