Головна Новини Світ ЄС Сплеск цін на газ та електроенергію: як ЄС протидіє зростанню показників
commentss НОВИНИ Всі новини

Сплеск цін на газ та електроенергію: як ЄС протидіє зростанню показників

Країни-члени ЄС мають розбіжності в планах щодо врегулювання цін на ринку

2 грудня 2021, 14:17
Поділіться публікацією:

Міністри енергетики країн Європейського Союзу зустрілися в четвер, 2 грудня,  щоб обговорити шляхи врегулювання високих цін на газ та електроенергію, Країни досі мають розбіжості в думках щодо того, чи слід задовольнити нещодавнє зростання цін шляхом перегляду правил енергетичного ринку. Про це повідомляє Reuters.

Сплеск цін на газ та електроенергію: як ЄС протидіє зростанню показників

Високовольтні лінії електропередач та опори електрики - Reuters

Восени ціни на енергоносії в Європі виросли до рекордно високих показників, оскільки жорсткі поставки газу зіткнулися з високим попитом в економіках країн, які відновлюються після пандемії COVID-19. Хоча ціни на газ відступили від рекордно високих показників у жовтні, вони все одно залишаються відносно високими. 

Країни-члени ЄС намагалися знайти спосіб урегулювання високих цін, незважаючи на те, що лідери та міністри країн уже провели кілька екстренних зустрічей протягом останніх місяців для обговорення цього питання. 

Німеччина, Данія, Нідерланди та шість інших країн у середу, 1 грудня, опублікували спільну заяву, в якій виступають проти закликів інших урядів реформувати енергетичні ринки ЄС. 

На думку лідерів країн, обмеження цін або перехід до іншої системи встановлення національних цін на електроенергію можуть перешкодити торгівлі електроенергією між країнами та підірвати стимули до додавання недорогої відновлюваної енергії в систему.

Тим часом Іспанія, Франція та Польща є одними з країн, які виступають за реформи, які пропонують заходи обмеження участі фінансових спекулянтів на ринку вуглецю ЄС або спільну купівлю газу між країнами для формування стратегічних резервів. Багато країн ЄС використовували тимчасові національні заходи, щоб захистити споживачів від вищих рахунків, включаючи зниження податків на електроенергію та субсидії для домогосподарств.

Комісія заявила, що вивчатиме переваги довгострокових варіантів, і попросила регуляторів дослідити, чи функціонують ринки вуглецю та електроенергії в ЄС належним чином.

У початковій доповіді Агентства ЄС із співробітництва енергетичних регуляторів, опублікованій минулого місяця, не було виявлено серйозних проблем із поточним ствном ринку електроенергії. Окреме розслідування, проведене Службою контролю за цінними паперами блоку, свідчить про відсутність доказів зловживань на ринку вуглецю ЄС.

Міністри також планують оцінити прогрес у переговорах щодо встановлення більш жорстких цілей ЄС стосовно підвищення енергоефективності та розширення використання відновлюваних джерел енергії в цьому десятилітті.

Як повідомляли "Коментарі" раніше, електроенергія в Україні продовжує дорожчати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини