Головна Новини Світ ЄС Стало відомо, чи готова Єврокомісія прийняти ультиматум Орбана, заради допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чи готова Єврокомісія прийняти ультиматум Орбана, заради допомоги Україні

За інформацією FT. Єврокомісія готова піти на поступки Угорщини заради допомоги Україні в 50 млрд євро

12 січня 2024, 08:40 comments1515
Поділіться публікацією:

Європейська комісія готова поступитися деяким вимогам Угорщини, щоб досягти виділення Україні 50 млрд євро. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Financial Times.

Стало відомо, чи готова Єврокомісія прийняти ультиматум Орбана, заради допомоги Україні

ЄС-Угорщина-Україна. Фото: з відкритих джерел

ЗМІ з посиланням на джерела повідомляє, що Брюссель намагається знайти вирішення проблеми угорської блокади з того часу, як прем'єр-міністр Віктор Орбан наклав вето на пакет заходів ЄС у грудні. Проблема стає ще більш актуальною, якщо врахувати, що тупикова ситуація в Конгресі США означає невизначеність у підтримці Києва з боку Вашингтона, тоді як Росія посилює авіаудари українськими містами.

Три чиновники, обізнані з цього питання, заявили, що як спосіб переконати Орбана відмовитися від свого вето, Єврокомісія готова надати угорському прем'єру можливість у 2025 році зупинити угоду з фінансування на середині шляху.

Відповідно до потенційної поступки, ЄС включить перегляд чотирирічного пакету підтримки наступного року, коли оцінюватиметься, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС. Це дасть Орбану можливість ветувати його продовження.

Єврокомісія також готова проводити щорічний аудит допомоги та запровадити пункт про "екстренне гальмування", згідно з яким будь-яка країна зможе винести серйозні побоювання з приводу виплат Україні на обговорення саміту лідерів ЄС. Однак, це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето на фінансування.

Відповідаючи на запитання, чи буде цього достатньо, щоб Орбан відмовився від свого вето, високопоставлений угорський чиновник сказав: "Поки що неясно, але, швидше за все, так".

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовляється надавати Україні військову допомогу після початку повномасштабного вторгнення Росії. Також він продовжує партнерські відносини з Москвою, незважаючи на її агресію.

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори України та Угорщини: чи варто їх проводити і який результат можемо отримати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини